SolarPower Europe: 'Europees beleid nodig voor natuurinclusieve zonneparken’

15.10.2024 Evelien Schreurs

SolarPower Europe:

SolarPower Europe en The Nature Conservancy roepen in een beleidsdocument op om biodiversiteitsoverwegingen op een goede manier mee te nemen in zonne-energieprojecten. Daarbij benadrukken de organisaties het belang van EU-beleid dat natuurinclusieve zonneparken definieert, stimuleert en helpt bij het opschalen.

Natuurinclusieve zonneparken wekken niet alleen stroom op met de zonnepanelen, maar dragen ook bij aan het behouden en versterken van biodiversiteit. In een rapport van SolarPower Europe en The Nature Conservancy werd onderzocht op welke manier zonneparken kunnen bijdragen aan het beschermen en herstellen van natuur en welk beleid en financiële middelen daarvoor nodig zijn. 

Lina Dubina, beleidsadviseur duurzaamheid bij SolarPower Europe reageert: “The Nature Conservancy en SolarPower Europe roepen op tot samenhangend EU-wijd beleid dat natuurinclusieve solar definieert, aansluit bij huidig EU-beleid en dat een monitoring en evaluatiesysteem bevat. Hiermee kan werk van EU-landen versimpeld en gestandaardiseerd worden, wat helpt natuurvriendelijke zonneparken wijdverbreider en effectiever te maken.”

Het rapport concludeert dat sommige landen natuurinclusiviteit op zonneparken stimuleren, maar dat er maar weinig landen zijn die dit beleid baseren op wetenschap. De aanbevelingen zijn dan ook om gedeelde, duidelijke en ambitieuze doelstellingen voor natuurinclusieve zonneparken te maken op EU-niveau, begeleiding te bieden tijdens en na de bouw van natuurinclusieve zonneparken en om een monitoring- en evaluatiesysteem te ontwikkelen.