Salderen en terugleverkosten

02.07.2024 Jos Blom Chief Strategy Officer bij Koolen Industries

Salderen en terugleverkosten

Salderen – of in het Engels netmetering – gaat stoppen, op zich terecht. Het was een geweldig middel om PV bij kleinverbruikers populair te maken, maar maakt de stroomkosten voor niet-PV-bezitters duurder. Bovendien zijn de kosten per vermeden ton CO2 veel hoger dan andere maatregelen, zoals isolatie of gewoon zonneparken. De meeste lasten lagen overigens bij de overheid door het mislopen van belastingen.

Het politieke circus eromheen is tenenkrommend. Door wispelturig beleid wordt de aanschaf van PV nu uitgesteld. Hierdoor zijn diverse PV-partijen omgevallen, waaronder een paar van onze participaties bij Koolen Industries zoals Bongo Solar en Novavolt. De verkoop daalde dit jaar met bijna 90 procent. In andere EU-landen bestaat salderen ook, maar omringd met een variatie aan beperkingen zoals maximaal 10 kilowattpiek of een maximum aan te salderen kilowattuur.

Jammer dat een terugverdientijd bijna altijd aangehaald wordt, die is zonder salderen nog altijd veel korter dan de levensduur. Het bijzondere van PV-bezit is de tijdelijke dwang om te kijken wat ze produceren en wat je zelf verbruikt. Eerst kijk je elk uur, dan elke dag, maar na verloop van maanden en jaren slijt dat flink. Wel houd je een veel beter gevoel over aan je energiehuishouding.

Nieuw in het circus is de mogelijkheid voor kleinverbruikers op dynamische contracten. Per uur krijg je een andere stroomprijs, die je een dag van tevoren weet. De saldering met de leverancier vindt dan ook per uur plaats. Bij het afschaffen van de salderingsregeling zal de belasting van jaar naar ook uur of kwartierbasis gaan.

Allemaal prima ontwikkelingen om stroomverbruik te stimuleren bij hoge eigen PV-opwek of bij lage marktprijzen, vooral in weekenden met veel zon en wind. Impact op je eigen stroomverbruik komt pas op gang met een eigen laadpaal en nog beter: een flexibel aanstuurbare warmtepomp met een flinke warmtebuffer.

Complexer wordt het als je zaken meer gemeenschappelijk wilt oppakken. In de nieuwe Energiewet komt meer ruimte voor lokale energiecoöperaties, waarmee onderling energie uitgewisseld kan worden. Hoe dat daadwerkelijk geregeld gaat worden is nog open, zoals hoe lokaal is lokaal, congestie issues en onbalans.

Terugleverkosten zijn gewoon een truc van leveranciers om meer te kunnen verdienen. Die malen niet om gelijke lastenverdeling, maar vooral om de winst van de volgende maand, zolang de klant deze extra kosten maar pruimt. De kans dat een rechts kabinet deze ‘vrije jongens mentaliteit’ aanpakt lijkt niet groot. Laatste tip: als je een ouderwetse terugdraaimeter hebt, probeer deze te houden.