Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen in het verminderen van netcongestie

03.12.2024

De wachtrijen voor het verkrijgen van een nieuwe of zwaardere aansluiting neemt als maar toe. Ook de wachtrij voor huishoudens begint toe te nemen. Om dit op te lossen timmeren de netbeheerders hard aan de weg om nieuwe kabels in de grond te krijgen, bestaande kabels te verzwaren en nieuwe trafohuisjes aan te leggen.

Subsidie, stop ermee

03.12.2024

Eigenlijk moet de titel Subsidie wanneer stop je ermee? zijn, want ik ben niet tegen subsidies. Wel ben ik van mening dat we zorgvuldig moeten omgaan met subsidies.

Zonnedimmer maakt de zonnestroominstallatie stuurbaar

02.12.2024

De vele zonnepanelen op Nederlandse daken dragen op een positieve manier bij aan het terugbrengen van de energierekening en de CO2-uitstoot. Echter komt de groei van zonnepaneelinstallaties tot stilstand door de kosten van teruglevering, het vooruitzicht van het verdwijnen van de salderingsregeling en de druk die zonnepanelen uitoefenen op het elektriciteitsnet bij veel zon.

Subsidieregeling voor flexibel elektriciteitsverbruik op komst

29.11.2024

Minister voor Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans heeft de Tweede Kamer laten weten dat er vanaf het tweede kwartaal van 2025 een subsidieregeling komt voor het vergroten van flexibel bij bedrijven.

Plug-in thuisbatterijen: gemakkelijke besparing op de energierekening of risicovolle innovatie?

29.11.2024

De populariteit van de thuisbatterij stijgt snel. De salderingsregeling staat per 1 januari 2027 te eindigen, waardoor huishoudens alvast voorsorteren op het verhogen middels een thuisbatterij.

Transporttarieven gaan omhoog door uitbreiding van het stroomnet

28.11.2024

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de energietarieven voor 2025 vastgesteld. Door investeringen die gedaan worden in het stroomnet stijgen de transporttarieven voor gas en elektriciteit met ongeveer 11 procent.

Van 10.000 gebouwbranden was in 30 gevallen een zonne-energiesysteem de oorzaak

28.11.2024

Van 10.000 onderzochte gebouwbranden was er in 152 gevallen een zonne-systeem op het gebouw aanwezig, waarvan in 30 gevallen daar ook de oorzaak van de brand lag.

Netcongestie ‘oplosbaar’ door aanbrengen flexibiliteit volgens onafhankelijk advies

28.11.2024

Gerard Schouw, onafhankelijk aanjager van congestiemanagement, heeft op verzoek van de minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, een advies opgesteld over hoe netcongestie het beste kan worden aangepakt.

Afspiegeling van Nederland gaat beleid voorstellen in nationaal burgerberaad klimaat

28.11.2024

Op lokaal en regionaal niveau zijn er al verschillende burgerberaden georganiseerd, maar nu gaat dat ook landelijk gebeuren. In het nationaal burgerberaad zullen 175 Nederlanders met elkaar en met experts in gesprek gaan over Nederlands klimaatbeleid.

Zonnepanelen in de ruimte: De sci-fi-oplossing die onze energietoekomst kan veranderen

27.11.2024

De afgelopen jaren is de technologie om zonne-energie op te wekken in een stroomversnelling geraakt. Zonnepanelen worden steeds efficiënter en er is steeds meer mogelijk om duurzame energie op allerlei manieren op te wekken en op te slaan.

Minder actuele data beschikbaar voor handel op de onbalansmarkt

26.11.2024

TenneT heeft besloten om deelnemers van de onbalansmarkt elke vijf minuten van data te voorzien in plaats van elke twee minuten. De netbeheerder nam dat besluit omdat deze de laatste tijd te veel schommelingen zien op het nationale stroomnet, onder andere door thuisbatterijen die in energie handelen.

Burgerinitiatieven laten zien dat klimaatactie ook kan zonder hulp van ‘bovenaf’

26.11.2024

Op de tweede Top van Onderop, georganiseerd door het Nationaal Klimaat Platform, komt een diverse groep bij elkaar om te sparren over klimaatoplossingen. Van Grootouders Voor het Klimaat tot junior energiecoaches en van lokale politieke partijen tot energiecoöperaties, zij geloven allemaal dat klimaatactie kan komen van ‘onderop’, ofwel lokaal en vanuit burgers.

Onderwijsbezuinigingen raken ook zonne-energiesector

26.11.2024

Internationale studenten, onderzoekers en hooggeschoolde werknemers vormen een cruciaal ingrediënt voor een succesvolle duurzame kenniseconomie. Hoewel de hele wereld hiervan overtuigd is, lijkt men hier in Nederland ten onrechte aan te twijfelen.

Kleine financiële doorbraak op COP29: financiering klimaatbeleid wordt uitgebreid

25.11.2024

Op de Conference of the Parties 29 (COP29) in Bakoe, de hoofdstad van Azerbaijan, is een akkoord bereikt over het vergroten van de financiële bijdrage van ontwikkelde landen voor de financiering van het klimaatbeleid van ontwikkelingslanden.

‘AI zal de batterij-industrie revolutioneren en gebruikers een intelligente energie-ervaring bieden’

22.11.2024

Hoe kijkt de batterijmarkt naar de uitdagingen van de komende jaren? In deze rubriek geven zeven experts hun visie. Deze week is Chongyang Chen, general manager van Sigenergy Western Europe, aan het woord.

Cable pooling wordt alvast toegestaan door ACM

21.11.2024

De Energiewet en Energiebesluit zijn nog niet van kracht, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat cable pooling alvast toe. Voor zon- en windparken was het al mogelijk om een netaansluiting te delen, dat geldt nu ook voor stroomproducenten, batterijsystemen, elektrolysers en bedrijven.

Vooral zonnepaneeleigenaren hebben interesse in een thuisbatterij

21.11.2024

Ten opzichte van vorig jaar is de interesse in thuisbatterijen verdubbeld. Ongeveer de helft van de Nederlanders laat weten interesse te hebben in de aanschaf, zo wordt geconcludeerd in het onderzoek van Slimster en veldwerkbureau Panel Inzicht.

Mogelijk prijsstijging Chinese zonnepanelen in Nederland

21.11.2024

De exportbelastingteruggave over Chinese zonnepanelen gaat mogelijk omlaag, dat meldt persbureau Reuters. Daarmee zouden Chinese zonnepanelen in Nederland duurder kunnen worden.

TSS4U wil met thuisbatterij van Europese makelij alternatief bieden op de markt

21.11.2024

Het Eindhovense bedrijf TSS4U heeft een nieuwe thuisbatterij geïntroduceerd, genaamd de Qurmit die sinds de zomer op de markt is. De batterij is volgens Jan-Willem Linsen, operationeel directeur bij het bedrijf, de eerste die werkt op basis van gel waarin het accuzuur is verpakt.

Terugleverkosten Essent en Energie Direct te hoog bij netto teruglevering

20.11.2024

Klanten van Essent en Energie Direct betalen meer als ze op jaarbasis meer stroom het net opsturen dan ze verbruiken, meldt NU.nl. De terugleverkosten zijn bij deze energieleveranciers dus hoger dan de terugleververgoeding.

NEStore warmtebatterij op eerste plek KVK Innovatie Top 100

20.11.2024

De NEStore warmtebatterij van Newton Energy heeft dit jaar de nummer één plek bemachtigd in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel (KVK) in de categorie energietransitie.

12311»  van 139
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën