Noodmaatregelen Enexis om overbelasting stroomnet te voorkomen

27.06.2024 Gijs de Koning

Noodmaatregelen Enexis om overbelasting stroomnet te voorkomen

Enexis meldt dat ze noodmaatregelen moeten treffen om te voorkomen dat huishoudens zonder stroom komen te zitten. Enexis gaat de spanning op het net in veel plekken in Nederland weer verhogen en meetapparatuur aanbrengen in stroomhuisjes om te kunnen voorkomen dat deze uitvallen.

Enexis had de spanning op het net op veel plekken in Nederland verlaagd zodat de omvormers van zonnepanelensystemen hun stroom beter kwijt konden en hierdoor minder vaak afschakelde. Het bedrijf stelt nu dat het net zodanig vol is geraakt dat deze ruimte er niet meer is en de spanning weer omhoog moet. Hierdoor zullen de omvormers van hun klanten weer vaker gaan uitvallen.

Ook heeft Enexis in 26.000 stroomhuisjes meetapparatuur aangebracht. De meetapparatuur is aangebracht in de stroomhuisjes die het meest te maken krijgen met de drukte op het net. Zo kan de netbeheerder ingrijpen voordat er huishoudens zonder stroom komen te zitten.

Huishoudens komen zonder stroom te zitten als het net zodanig wordt overbelast door de het grote aanbod van zonne-energie dat het net overbelast raakt en de zekering in het transformatorhuisje smelt.

“We begrijpen dat het toepassen van deze noodmaatregel vervelend kan zijn voor klanten met zonnepanelen. Daarom doen we dit alleen als het echt niet anders kan en altijd tijdelijk totdat het stroomnet of het transformatorstation is verzwaard. Zo houden we het net betrouwbaar en zorgen we ervoor dat de hele buurt stroom kan blijven gebruiken”, schrijft Enexis.

Huishoudens en bedrijven die aangesloten zaten bij Enexis hadden in 2023 in totaal gemiddeld 21,8 minuten geen stroom. Hiermee komt de betrouwbaarheid van het net op 99,99 procent.