Nieuwe categorieën in SDE++ om impact op elektriciteitsnetten te verkleinen

03.06.2024 Gijs de Koning

Nieuwe categorieën in SDE++ om impact op elektriciteitsnetten te verkleinen

Demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten stelt in een brief aan de Tweede Kamer twee nieuwe categorieën toe te willen voegen aan de SDE++ om de impact van de elektrificatie op het net te verminderen. Het gaat hierbij om subsidie voor thermische opslag van hogetemperatuurwarmte en procesgeïntegreerde warmtepompen.

De categorie voor de thermische opslag van hogetemperatuurwarmte gaat om opslag methodes boven de 100 graden Celsius. Een opslag medium zoals gesmolten zout, zand, steen en staalslakken kan in aanmerking komen voor de subsidie. De thermische opslag kan het aantal uren warmtelevering verhogen zonder dat hiervoor meer CO2 of elektra verbruikt hoeft te worden en kan dus de impact van de elektrificering op het net verlagen.

Ook procesgeïntegreerde warmtepompen worden toegevoegd aan de SDE++. Deze warmtepompen worden in de industrie ingezet om meer warmte op te wekken bij de processen waarbij al warmte vrij komt. Het is echter lastig om bij hierbij te bepalen of deze voldoende bijdragen aan het reduceren van de noodzaak voor fossiele brandstoffen. Daarom stelt Jetten dat deze alleen worden toegevoegd als er een goede controle methodiek toegepast kan worden.