Nieuwe cao-onderhandelingen Techniek- en Metaalsector

02.07.2024 Sjoerd Rispens

Nieuwe cao-onderhandelingen Techniek- en Metaalsector

Werkgevers in de Metaal en Techniek doen een aanbod om op korte termijn tot een cao-akkoord te komen. Ze nodigen de vakbonden uit om weer aan tafel te komen. 

De werkgevers pleiten voor een cao van twee jaar, van van 1 april 2024 tot 1 april 2026. De werkgevers zetten in op een loonsverhoging van 7% per 1 juli 2024, 90 euro structureel per 1 maart 2025 en 3% loonsverhoging per 1 januari 2026. 

Ron Follon, die de onderhandelingen voert namens Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT): "Half april strandden de onderhandelingen voor nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. Toen was ons bod een loonstijging van 9,19% over 22 maanden. Het nieuwe bod houdt in dat werkgevers 12,7% over 2 jaar gaan betalen. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de reparatie van de koopkracht. Wij zetten hiermee een flinke stap. Als werkgevers willen we samen met de vakbonden de verantwoordelijkheid nemen om tot een cao te komen. We roepen de vakbonden daarom op deze week weer aan de onderhandelingstafel te komen."

Als werkgevers en vakbonden op centraal niveau tot een akkoord komen over de verlenging van de RVU-regeling, is de FWT bovendien bereid om de regeling te verlengen tot 2031. De cao voor de Metaal en Techniek geldt voor 320.000 werknemers en is daarmee de grootste cao in de marktsector.