Nettarieven liggen weer wat hoger in 2025

16.10.2024 Evelien Schreurs

Nettarieven liggen weer wat hoger in 2025

Netbeheerders doen grote investeringen om het elektriciteitsnet uit te breiden en te verzwaren en daarmee stijgen ook de nettarieven. Dat is ook het geval in de nieuwe tariefvoorstellen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor 2025.

Met de voorgestelde tarieven zullen huishoudens gemiddeld 11 procent meer netwerkkosten gaan betalen, wat neerkomt op zo’n 60 euro per jaar.

In de voorgestelde tarieven is te zien dat nettarieven in bijna alle gevallen, bij verschillende netbeheerders, toenemen. Alleen op het 220-380kilovolt hoogspanningsnet is een lichte daling van de nettarieven te zien.

Door gebruik te maken van tijdsgebonden transporttarieven en tijdsgebonden transportrechten kunnen grootverbruikers flinke kortingen krijgen, opgeteld tot 65 procent. Net als vorig jaar betalen gebruikers van het (extra)hoogspanningsnet in 2025 ongeveer 2,6 miljard euro aan transportkosten.

Naar verwachting zal de ACM eind november de definitieve tarieven publiceren. De tarieven zullen gelden vanaf 1 januari 2025.