Netbeheerders Stedin en TenneT op zoek naar marktpartijen voor verplaatsbare stroomgeneratoren

04.07.2024 Asma Lgamawi

Netbeheerders Stedin en TenneT op zoek naar marktpartijen voor verplaatsbare stroomgeneratoren

Verplaatsbare stroomgeneratoren kunnen worden ingezet om pieken op het stroomnet op te vangen.  Hiervoor zijn Stedin en TenneT op zoek naar marktpartijen om hun stroomgeneratoren tijdelijk beschikbaar stellen. De steun van lokale overheden is ook essentieel.

Verplaatsbare generatoren worden ingezet op plekken waar het stroomnet niet op korte termijn kan worden verzwaard. Dat is als eerst in de provincie Utrecht, waar de druk op het stroomnet het meest nijpend is, en het stroomnet naar verwachting pas in 2029 is uitgebreid.

Wanneer ze niet meer nodig zijn, worden de verplaatsbare noodstroomvoorziening ingezet in andere gebieden.

De stroomgeneratoren worden ingezet als alle andere alternatieven al zijn gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan afspraken met grote bedrijven om pieken in hun stroomverbruik te verlagen en de inzet van batterijen.

De noodstroom wordt hoofdzakelijk gebruikt tijdens spitsmomenten in de wintermaanden. Daarbij gaat het hooguit om 10 procent van het jaar (ongeveer 800 uur). De CO2 uitstoot van deze maatregel verdient zich ruimschoots terug doordat hiermee ‘all-electric’ woningen en laadpalen  nog steeds kunnen worden aangesloten. “Met een beetje grijs helpen we de verduurzaming dus vooruit, voorkomen we dat het stroomnet volledig op slot gaat en kan de beweging naar een nieuw duurzaam energiesysteem doorgaan”, aldus Warmold ten Zijthoff, regiodirectuer bij Stedin.

Stroomgeneratoren worden via een openbare aanbesteding beschikbaar gesteld, deze oplossing zou worden ingezet vanaf 2026.