Liander en Zonneplan starten proef met thuisbatterijen

12.09.2024

Energiebedrijf Zonneplan en netbeheerder Liander starten een pilot waarin slimme software de zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen van huishoudens in Arnhem gaat aansturen.

Sleutelrol voor CCS in de uiteindelijk kosten van de Nederlandse energietransitie

12.09.2024

Moet Nederland ernaar streven om fossielvrij te zijn in 2050 of CO2-neutraal? Hoewel er veel kritiek is op Carbon Capture and Storage (CCS) en het langer vasthouden aan fossiele energie, scheelt een CO2-neutraal scenario met meer CCS al zo’n 27,6 miljard euro aan investeringskosten, dat concluderen Publieke Zaken Energy Research & Strategy en Quo Mare in het rapport Grote kostenverschillen in keuzes klimaatbeleid.

Bijna alles is te elektrificeren met de juiste software, hardware en financiële middelen

11.09.2024

Elektrificatie speelt een steeds belangrijkere rol, in transport, gebouwen en de industrie. Door processen te elektrificeren kan de uitstoot van CO2 worden verminderd en kunnen er op termijn energiekosten worden bespaard.

Meer budget en meer aanvraagmogelijkheden in nieuwe SDE++ ronde

10.09.2024

In een nieuwe ronde van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++), die per 10 september is geopend, zijn een paar wijzigingen gedaan ten opzichte van voorgaande jaren.

Vlaams-Nederlandse samenwerking voor slimmer gebruik van energie

10.09.2024

Het LOGES-Project - Lokaal Geïntegreerde EnergieSystemen – heeft als doel slimmer om te gaan met energie. Lokale productie en gebruik van warmte, koude en elektriciteit staan centraal in het project.

Van slechts zonnestroom opwekken naar slim omgaan met duurzame energie

10.09.2024

Het zijn indrukwekkende getallen: ruim 3 miljoen woningen hebben zonnepanelen op het dak liggen en in Nederland wordt inmiddels een zesde van de elektriciteit opgewekt met zonnepanelen.

‘De overheid zal nu flexibiliteit moeten gaan stimuleren’

09.09.2024

Na een jarenlange soap kondigde het huidige kabinet in het Hoofdlijnenakkoord aan dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 in één keer wil afschaffen.

Goedkope stroom is vaak duurzame stroom: zo garandeert 1Komma5˚ lage stroomtarieven

06.09.2024

Het uitgangspunt van energiebedrijf 1Komma5˚ is om stroom te gebruiken op de momenten dat die het goedkoopst is. Dat wordt gedaan door een dynamisch energietarief en kunstmatige intelligentie te koppelen aan zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen en zelfs laadpalen.

Nederlandse netbeheerders pleiten voor herberekening kosten

05.09.2024

Door de stijging van de energieprijzen en de investeringen in het Nederlandse energienet zijn de netkosten voor elektriciteit ook flink gestegen. Netbeheerders roepen daarom op de manier waarop de kosten worden berekend te herzien, schrijft Netbeheer Nederland.

Grootschalig elektriciteit opslaan met het proces van roesten en ontroesten

05.09.2024

Water, lucht en ijzer zijn de belangrijkste componenten van de batterij die Ore Energy heeft ontwikkeld. De batterij werkt op het principe van roesten en ontroesten, bevat geen kritieke materialen en wordt geproduceerd in Europa.

Coalitie roept politiek op meer technische arbeidsmigranten toe te laten

04.09.2024

De industriecoalitie, bestaande uit FME, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, Techniek Nederland, WENB en BOVAG, de politiek opgeroepen om meer grip arbeidsmigratie te creëren.

België gaat zonne-energie beter benutten met vier nieuwe maatregelen

04.09.2024

Ook België kampt met de gevolgen van de populariteit van zonnepanelen in de afgelopen jaren. De Belgische markt is relatief stabiel en de Belgen zijn tevreden met hun zonnepanelen, maar netbeheerders waarschuwen voor overproductie, ook wel ’ incompressibiliteit’ genoemd in Vlaanderen.

Grondstofgebruik hernieuwbare energie nog te hoog

03.09.2024

Uit een analyse van verschillende onderzoeken door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), blijk dat er het grondstofgebruik van Nederland alleen substantieel kan worden teruggedrongen door middel van circulair ontwerp en levensduur verlenging.

Zonnepanelenbedrijven bundelen krachten

03.09.2024

Zeven zonnepaneleninstallateurs slaan in Nederland de handen ineen en betreden onder het Belgische Energreen-label de Nederlandse markt. Rik Silderhuis, voormalig eigenaar van KiesGroen en nu manager van Energreen Pro, en Rubin Geurts, general manager bij Energreen NL, leggen uit hoe deze samenwerking werkt en hoe deze bijdraagt aan het verbeteren van de positie van installatiebedrijven in de markt.

De perfecte balans tussen opwek, gebruik, opslag en onbalanshandel in één energiesysteem

03.09.2024

Energie optimaal opwekken, gebruiken, opslaan én verhandelen: het is geen gemakkelijk spelletje. De combinatie van deze vier zorgt voor een uitdaging die je niet meer één-twee-drie op een bierviltje zet en even aanstuurt.

Grote uitdagingen te overbruggen voordat CO2-verwijdering een goede oplossing is

02.09.2024

In het adviesrapport van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) De Lucht Klaren wordt omschreven hoe de Nederlandse overheid CO2-verwijdering uit de atmosfeer kan stimuleren en organiseren de aankomende jaren.

Er moet iets gebeuren in de zonne-energiesector: ‘Een bedrijf kan niet een jaar op pauze staan’

30.08.2024

Hoewel de zomer van 2024 – dankzij augustus – een bovengemiddelde temperatuur en meer zonuren kende, heeft het niet voor een aantrekkende vraag naar zonnepanelen gezorgd.

ANWB stopt met nachtelijke blokkeertarieven

29.08.2024

Als gebruikers een publieke laadpaal te lang bezet houden, betalen zij een blokkeertarief. Hiermee willen aanbieders van publieke laadpalen voorkomen dat auto’s de laadpaal bezet blijven houden terwijl de auto al vol is geladen.

Onderzoek wijst bijna 1.200 mogelijke locaties voor energiehubs aan

29.08.2024

In een onderzoek van Royal Haskoning DHV worden energiehubs gecategoriseerd in vier families: gebouwde omgeving, mobiliteit, bedrijventerreinen en cluster 6-bedrijven.

In Vlaanderen is het na enorme groei van zonnepanelen voor huishoudens nu de beurt aan bedrijfsdaken

28.08.2024

Een subsidie heeft een enorme boost gegeven aan het aantal geïnstalleerde zonnepanelen in Vlaanderen. Daarmee groeit het aandeel groene energie in de energiemix gestaag door en lijken de gestelde energiedoelstellingen gehaald te worden.

Bonus voor het plaatsen van een batterij op de juiste locatie

27.08.2024

Energieleverancier Eneco pleit voor een bonus voor stroomafnemers die batterijen en electrolyseren plaatsen op locaties waar zij het net minder mee belasten. De maatregel moet netcongestie tegengaan en de stijging van nettarieven dempen.

12311»  van 133
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën