Natuurgebieden onder elektriciteitsmasten: infrabeheerders gaan vergroenen

23.05.2024 Evelien Schreurs

Natuurgebieden onder elektriciteitsmasten: infrabeheerders gaan vergroenen

Natuurinclusief werken moet de standaard worden. Dat besloten de netbeheerders, energieleveranciers, MVO Nederland en natuurorganisaties op initiatief van het Collectief Natuurinclusief. Zij ondertekenden een akkoord waarin zij besluiten om natuur en biodiversiteit mee te nemen in het ontwerp en de uitvoering van projecten.     

Infrabeheerders Alliander, Enexis, Gasunie, KPN en TenneT gaan hun terreinen en gebouwen inzetten voor het versterken van de natuur en biodiversiteit. Bij elkaar bezitten zij namelijk veel gebieden die vaak aan elkaar verbonden zijn. Die stukken land kunnen dus goed worden ingezet om het leefgebied van dieren en planten te vergroten. Er zal ruimte aan de natuur worden geboden met bijvoorbeeld kruidendaken op glasvezelhuisjes of natuurgebieden onder elektriciteitsmasten.

Binnen drie jaar moet ecologisch beheer de norm worden bij de deelnemende organisaties. Dat doen zij door ecologische inrichting en natuurinclusief bouwen mee te nemen in het ontwerp en de uitvoering van projecten. Het Sectorakkoord Natuurinclusieve Infrastructuur werd daarnaast ondertekend door MVO Nederland, Naturalis, de Vlinderstichting, Koninklijke NLingenieurs en de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorziening.