Meer budget en meer aanvraagmogelijkheden in nieuwe SDE++ ronde

10.09.2024 Evelien Schreurs

Meer budget en meer aanvraagmogelijkheden in nieuwe SDE++ ronde

In een nieuwe ronde van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++), die per 10 september is geopend, zijn een paar wijzigingen gedaan ten opzichte van voorgaande jaren. Het totaal beschikbare budget is verhoogd en er zijn meer mogelijkheden om aanvragen te doen in de categorie ‘Zon-PV’.

In deze ronde van de SDE++ is het nieuw dat er ook aanvragen mogen worden ingediend voor bestaande zwakke daken. Daarbij moet de dakconstructie worden aangepast of lichtgewicht zonnepanelen gebruikt worden. Daarnaast kan er aanvraag gedaan worden voor zonneweides waarbij rekening wordt gehouden met te natuur.

Een andere belangrijke wijziging is dat ‘overwinst’ verrekend gaat worden met de ontvangen subsidies voor het terugleveren van stroom aan het net. Dat is een verplichting vanuit de EU. Daarbij zal het eigen verbruik bevorderen en belasting van het elektriciteitsnet verminderen. Verder wordt er geen subsidie meer gegeven voor eigen verbruik en ‘backward banking’ (het compenseren van tegenvallende elektriciteitsopwek met opwerk uit eerdere jaren).

11,5 miljard
De aanvraagronde voor de SDE++ is verdeeld in vijf rondes, waarbij de maximale subsidie per ronde oploopt. In deze eerste ronde gaat het om een subsidie-intensiteit van 75 euro per ton CO2, en loopt in vijf rondes op tot 400 euro per ton CO2. De latere rondes openen ook op een later moment in 2024.

Er is een budget van 11,5 miljard beschikbaar voor de SDE++ van 2024, in 2023 was dat budget nog 8 miljard. De inschrijvingen zijn geopend tot donderdag 10 oktober 2024.