Maatschappelijk prioriteringskader gaat in

01.10.2024 Gijs de Koning

Maatschappelijk prioriteringskader gaat in
©Solarfields

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat op 1 oktober het maatschappelijk prioriteringskader ingaan. De maatregel verplicht netbeheerders om bij nieuwe en verzwaringen van aansluitingen aan het elektriciteitsnet prioriteit te geven aan aanvragen met een maatschappelijke functie.

De wachtrijen voor het verzwaren of aanleggen van grootverbruikaansluitingen groeien sneller dan de netbeheerders kunnen bijbouwen, stelt Netbeheer Nederland. “In juni 2024 stonden er 9.396 wachtenden op de lijst voor afname van elektriciteit en nog eens 7.539 op de wachtlijst voor teruglevering van elektriciteit.”

De eerste categorie die voorrang krijgt is congestieverzachters. Congestieverzachters zijn partijen die ervoor zorgen dat er meer ruimte op het spanningsnet. Hieronder vallen bijvoorbeeld batterijsystemen.

De tweede categorie zijn veiligheidsdiensten als brandweer, acute gezondheidszorg, ambulance, politie, AIVD, justitie en gevangenis, rechtspraak en Rijkswaterstaat

Onder de derde categorie vallen partijen die voorzien in bijvoorbeeld onderwijs, drinkwater, woonbehoefte en elektriciteit/warmte/gasnetten.

Binnen de categorieën geldt nog steeds: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Het is echter niet zo dat de prioritering extra capaciteit op het net geeft. Netbeheer Nederland: “voorrang geven aan de ene partij houdt ook in dat anderen mogelijk langer op transportcapaciteit moeten wachten. Verdelen in tijden van schaarste is altijd het verdelen van de pijn.”