Onderzoek van Tennet laat zien dat er 9,1 gigawatt ‘buiten de spits’ beschikbaar is

07.04.2025

Uit analyses van netbeheerder Tennet blijkt dat er 9,1 gigawatt aan vermogen beschikbaar is. Dankzij het nieuwe tijdsduurgebonden (TDTR) contract zou Tennet ruim 40 procent van de huidige nationale piekvraag naar elektriciteit beschikbaar kunnen stellen aan geïnteresseerde partijen op de wachtlijst.

Koop niet een te grote thuisbatterij: dat is zonde van het geld

07.04.2025

Het einde van de salderingsregeling maakt veel Nederlanders onzeker over hun energierekening. Steeds meer mensen overwegen een thuisbatterij te kopen om hun zelf opgewekte zonnestroom op te slaan en minder afhankelijk te zijn van schommelend overheidsbeleid.

Energierekening huishoudens 43 euro goedkoper dan een jaar geleden

04.04.2025

Huishoudens zijn op jaarbasis 43 euro minder kwijt zijn aan de energierekening in vergelijking met een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Procentueel gezien zijn mensen 2 procent goedkoper uit.

Minder zonnepanelen verkocht dan normaal in eerste kwartaal 2025

03.04.2025

De eerste drie maanden van 2025 zijn er 36.500 zonnepaneleninstallaties verkocht. Dat is de helft van diezelfde periode in 2024. Dat laten cijfers van energieleveren.

‘Zonnepanelen nog steeds leuk’ volgens Regionaal Energieloket

03.04.2025

Drie miljoen huishoudens in Nederland hebben al zonnepanelen op het dak, wat neerkomt op zo'n 34 procent. Een hoop daken is dus al voorzien, maar er zijn zeker nog huishoudens die de mogelijkheid hebben om zonnepanelen te plaatsen.

Hoge stroomkosten remmen industriële productie in Nederland

02.04.2025

De stijgende energieprijzen zetten een rem op de productie in energie-intensieve sectoren zoals chemie en basismetaal, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Nieuwe ontwikkelingen om de zoutbatterij nog duurzamer te maken

02.04.2025

Een nieuwe batterijtechnologie die gebruikmaakt van natrium in plaats van lithium, dat is de insteek van het STARBATCH-project. Nobian, Exergy Storage, de Universiteit van Twente en het Instituut voor Duurzame Procestechnologie vormen het consortium.

Slim energieverbruik wordt dagelijkse kost voor OV-bedrijven

01.04.2025

De Rijksoverheid vindt dat het openbaar vervoer slimmer om moet gaan met energie. OV-bedrijven hebben moeite met verder groeien door netcongestie. Maar tegelijkertijd kan de infrastructuur van bussen, trams en treinen ook ingezet worden als schakel in het tegengaan van netcongestie.

Aanbieden flexibel vermogen verplicht in Flevoland en Gelderland

01.04.2025

Vanaf 31 maart wordt het voor grootverbruikers in Flevoland die flexibel vermogen hebben verplicht om deze aan te bieden om overbelasting op het net te voorkomen, dat meldt netbeheerder Liander in een nieuwsbericht.

Bedrijven krijgen subsidie voor flexibel stroomverbruik

01.04.2025

De RVO heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor bedrijven om flexibel stroomverbruik mogelijk te maken. Deze subsidie is beschikbaar voor bedrijven die een elektriciteitsaansluiting vanaf 100 kilowatt hebben en gevestigd zijn in gebieden met netcongestie voor het afnemen van stroom.

Slim laden aan publieke laadpalen mogelijk gemaakt

01.04.2025

ANWB en Equans maken het mogelijk om auto’s ‘slim’ te gaan laden aan publieke laadpalen in Amsterdam, meldt De Vereniging Elektrische Rijders.

Van innovatie naar veiligheid: energieopslag zonder zorgen

01.04.2025

Energieopslagsystemen (EOS) zijn de ruggengraat van de energietransitie. Ze balanceren pieken en dalen in duurzame energieproductie en zorgen ervoor dat stroom beschikbaar blijft, ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait.

Gasunie gaat investeren in waterstof en groen gas

31.03.2025

De Gasunie wil problemen die voor vertraging zorgen in de energietransitie oplossen door 12 miljard euro voor tweederde te investeren in groen gas en waterstof.

‘Om tot een volledig circulaire economie te komen moet er nog veel gebeuren’

31.03.2025

Er moet nog veel gebeuren om het gestelde doel van een volledig circulaire economie in 2050 te halen, stelt Ruth Mugge. De expert op duurzaam gedrag van consumenten vindt dat mensen producten te snel afdanken en vervangen door nieuwe apparaten.

‘Ondernemers moeten niet ook energie-experts hoeven worden’

31.03.2025

Netcongestie. Stijgende energiekosten. Bedrijven hebben het zwaar te verduren in de energietransitie. Volgens Netbeheer Nederland staan er momenteel 12.000 bedrijven op de wachtlijst voor een stroomaansluiting.

GroenLinks-PvdA en SP vragen om einde aan wispelturig zonnestroom-beleid

28.03.2025

Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) en Sandra Beckerman (SP) vragen de regering om dit voorjaar nog te komen met maatregelen die zonnestroom aantrekkelijker moeten maken voor huishoudens.

Wereldwijd groeiende elektriciteitsvraag grotendeels gedekt door toename zonnestroom

28.03.2025

De wereldwijde energievraag is in 2024 sneller gegroeid dan het in het afgelopen decennium deed. De toenemende vraag naar elektriciteit werd voor een groot deel gedekt door toename van hernieuwbare energiebronnen, met zonne-energie nog altijd voorop.

‘Zonnebonus’ bij Zonneplan: klanten krijgen hogere vergoeding voor leveren zonnestroom

27.03.2025

Waar andere energieleveranciers hogere kosten gaan rekenen voor het terugleveren van zonnestroom of hier helemaal geen vergoeding meer voor geven, besluit Zonneplan haar klanten juist een hogere vergoeding te gaan geven.

Massaclaims ingediend wegens afschaffen salderingsregeling en stijgende gasprijzen

27.03.2025

Vorige week dinsdag kwamen initiatiefnemers van salderingsclaim.nl naar buiten met het nieuws dat ze een schadeclaim indienen tegen de Rijksoverheid vanwege het stoppen van de salderingsregeling.

Minister Hermans kondigt keurmerk voor ‘congestiepositieve’ thuisbatterijen aan

27.03.2025

Thuisbatterijen kunnen bijdragen aan het ontlasten van het elektriciteitsnet, áls ze daarop worden ingesteld. Om zeker te zijn dat batterijen op een ‘congestiepositieve’ manier ingezet worden, gaat Sophie Hermans, Minister van Klimaat en Groene Groei, samen met marktpartijen en netbeheerders werken aan een keurmerk voor thuisbatterijen.

Zonnepanelen draaien om salderingsverliezen te compenseren

27.03.2025

Installateur en Solar Basterd Kevin Tak, van Tak Techniek uit Stroe, merkt dat steeds meer klanten zich afvragen of zonnepanelen nog wel zo rendabel zijn. Hij merkt dat de tendens in de markt, sinds de aankondiging dat de salderingsregeling per 2027 wordt afgeschaft, vrij negatief is geworden terwijl de oplossingen om zonnepanelen zo rendabel mogelijk te houden relatief simpel zijn.

12311»  van 146
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën