Liander en Zonneplan starten proef met thuisbatterijen

12.09.2024 Evelien Schreurs

Liander en Zonneplan starten proef met thuisbatterijen

Energiebedrijf Zonneplan en netbeheerder Liander starten een pilot waarin slimme software de zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen van huishoudens in Arnhem gaat aansturen. Op deze manier moet lokale netcongestie worden tegengegaan. 

Het doel van de pilot is om op een gebruiksvriendelijke en betaalbare manier het elektriciteitsnet te ontlasten. De deelnemende huishoudens zijn klanten van Zonneplan, zij ontvangen al een vergoeding van Zonneplan voor het flexibel inzetten van hun apparaten. Bij deze pilot zal Liander de eventuele misgelopen inkomsten, als geval van de sturing, compenseren.

“Ons Powerplay-platform biedt de mogelijkheid om bij overschotten automatisch stroom op te slaan in thuisbatterijen en waar nodig zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen. De opgeslagen stroom uit de batterijen kan weer worden teruggeleverd op rustige momenten. Dit alles gebeurt zonder dat de gebruiker daarvoor zelf iets hoeft te doen”, aldus Jochem van Vuren van Zonneplan.

“Er wordt vaak gesproken van een ‘overvol elektriciteitsnet’, maar in de praktijk is het net in de woonwijk maar op een paar piekmomenten vol. Als we die momenten slim kunnen ontzien, kunnen we ook met het huidige elektriciteitsnet snel stappen zetten in de energietransitie. Inzet van dergelijke slimme oplossingen betekent ook dat op sommige plaatsen het elektriciteitsnet minder snel uitgebreid hoeft te worden”, reageert Gilbert de Graag, directeur marktdiensten bij Liander.

De pilot start deze maand en loopt door tot en met november dit jaar. Na afloop zullen Zonneplan en Liander bepalen of een soortgelijk systeem zal worden uitgerold in andere wijken of regio’s.