Laadpalen bij Vlaamse woningen via huisvestingsmaatschappij

30.09.2024 Evelien Schreurs

Laadpalen bij Vlaamse woningen via huisvestingsmaatschappij

De Vlaamse huisvestingsmaatschappij ASTER heeft in een nieuwe duurzaamheidsambitie besloten een laadpaalinfrastructuur te installeren. Voor de uitvoering van het project hebben zij gekozen voor EnergyVision.

Door het project zullen 41 huisvesters die onder Aster vallen voorzien worden van laadpunten. Dit gaat om woonwijken, kantoren, flats, parkeerplaatsen en bij individuele woningen.

Energyvision zal de laadinfrastructuur leveren en installeren, maar ook onderhouden en beheren als Charging Point Operator. Daarnaast zal EnergyVision de organisatie regelen voor laadpassen, een app en de facturering.

Eind vorig jaar besloten ASTER en EnergyVision al om samen te gaan werken aan het grootste zonnepanelenproject van Vlaanderen. Zij gaan op meer dan 50.000 sociale huurwoningen in Vlaanderen zonnepanelen installeren. Daarvan zijn er ondertussen 10.000 geïnstalleerd. In totaal zal er voor ongeveer 160 megawatt aan zonnepanelen geplaatst worden op sociale woningen en in totaal zo’n 400 megawatt op de daken en grond van ASTER.

Dit soort projecten zijn ASTER niet vreemd. Hun doel is om Vlaamse sociale huurwoningen te verduurzamen, meldt de website. “ASTER wil niet-publieke financiering  aantrekken om die investeringen in duurzame energietoepassingen voor de sociale huisvestingssector in Vlaanderen te realiseren.”

De Vlaamse overheid gaat elektrisch rijden stimuleren en daar is een infrastructuur voor nodig. Het project van ASTER en EnergyVision is dan ook niet de enige in Vlaanderen. De Vlaamse Regering en Netbeheerder Fluvius hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een laadinfrastructuur door heel Vlaanderen.

©Eco-Movement, Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Daarmee heeft het Vlaamse Gewest duidelijk meer elektrische laadpalen dan het Brussels (648 laadpalen) of Waalse Gewest (577 laadpalen).

Eind 2022 waren er 7.626 publieke laadpalen in Vlaanderen, in 2016 waren dat er nog 430. Van die laadpunten zijn 526 snellaadpunten (7 procent). Die laadpalen hebben een vermogen van 150 kilowatt, waardoor een batterij in een tiental minuten 80 procent kan worden opgeladen.