H2 Holland-project gaat door: groene waterstof in Drenthe

10.01.2025

Novar en Avitec melden dat het investeringsbesluit is genomen voor het waterstofproject H2 Hollandia. Hiermee wordt de realisatie van 100% groene waterstof in Drenthe werkelijkheid.

Groei hernieuwbare energie in 2024 steeds vaker gepaard met overschotten

10.01.2025

Uit de jaarcijfers van Energieopwek.nl over 2024 blijkt dat de productie van hernieuwbare energie in Nederland met 11 procent is gegroeid ten opzichte van 2023.

Piekbelasting van stroomnet verkleind in thuisbatterij-pilot

09.01.2025

In een pilot laten netbeheerder Stedin en thuisbatterij-producent Fractal Energy zien dat thuisbatterijen kunnen bijdragen aan het verminderen van piekbelasting op het stroomnet.

‘Consumenten moeten zich niet laten verleiden tot het all you can eat principe’

09.01.2025

De oostelijke, westelijke en noordelijke daken van Nederlandse huizen zouden veel meer moeten worden benut om zonnepanelen te plaatsen. Dat stelt energieadviseur Dennis van der Meij, om op die manier het hebben van zonnepanelen rendabeler te maken voor huishoudens.

‘Met FABBS kunnen we slimmer omgaan met cellen in batterijen’

08.01.2025

Het Fast Active Balancing Battery System, oftewel FABBS, zorgt ervoor dat de energie in batterijen actief gebalanceerd wordt. Dit zorgt ervoor dat batterijen, groot en klein, een langere levensduur krijgen en algeheel gezien beter presteren.

Regering erkent in ‘Zonnebrief’: onwaarschijnlijk dat RES-doelstelling wordt gehaald

07.01.2025

Het wordt erg moeilijk om de Regionale Energie Strategie (RES)-doelstelling van 55 terrawattuur aan duurzame energie in 2030 te halen. Dat stelt Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, in een zogeheten Zonnebrief.

Er zijn toekomstbeelden nodig voorbij optimisme en pessimisme

07.01.2025

Uit recente wetenschappelijke papers valt op te maken dat in toekomstvisies over het klimaat zowel optimisten als pessimisten grote inschattingsfouten maken. Twee van deze inschattingsfouten die hieronder staan toegelicht vragen om radicale herziening van onze toekomstbeelden.

Dit jaar wordt de grootste batterij van Nederland geïnstalleerd

06.01.2025

In 2025 zullen drie batterijen van 31,6 megawatt worden geïnstalleerd naast een windpark in Dronten. Dat zal dan de grootste batterij van Nederland zijn, laat energieleverancier Eneco weten.

Communicatie tussen bedrijven, netbeheerders, elektriciteitsproducenten en regionale overheden moet beter

06.01.2025

De reflectie op Cluster Energiestrategieën 3.0 wijst uit dat er nog veel winst te behalen valt in de communicatie tussen bedrijven, netbeheerders, elektriciteitsproducenten en regionale overheden om de energietransitie zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen.

Duitsland ligt op koers om ruim op tijd doelstellingen voor zonne-energievermogen te halen

03.01.2025

Duitsland heeft al jaren het hoogste geïnstalleerd vermogen van Europa en ieder jaar wordt daar een aantal gigawatt aan toegevoegd. Om de nationale energiedoelstellingen voor zonne-energie te behalen, moet in Duitsland de capaciteit zonnepanelen nog sneller groeien dan het nu al doet.

‘Nieuwverkoop is drijvende factor in verduurzaming van het wagenpark’

02.01.2025

In 2024 steeg het aandeel verkochte hybride auto’s. 76,6 procent van de nieuwe auto’s was volledig elektrisch of hybride aangedreven. Daarmee groeit het marktaandeel (deels) elektrische auto’s, terwijl het aandeel auto’s met brandstofmotoren afneemt.

Laadpaalkleven of overleggen met buren: publieke laadpalen in sociale context

02.01.2025

Publieke laadpalen worden gedeeld met buurtgenoten, waardoor laadgedrag gezien moet worden in sociale context. Maar dat gebeurt meestal niet, stellen onderzoekers die laadgedrag onderzochten vanuit sociaal-psychologisch perspectief.

 Lignode maakt met hout zoutbatterijen nog duurzamer

30.12.2024

Het Zweedse Altris en Finse Stora Enso werken samen aan de integratie van lignine in zoutbatterijen om deze nog duurzamer te maken. Deze nieuwe batterij wordt de Lignode genoemd.

Europese groei van zonne-energie valt terug van 53 naar 4,4 procent

24.12.2024

Na jaren van minstens 40 procent groei per jaar zal de groei van de Europese zonne-energiemarkt in 2024 flink kleiner uitpakken. In 2024 zal er zo’n 65,5 gigawatt zijn geïnstalleerd, slechts 4,4 procent meer dan de 62,8 gigawatt die in 2023 werd geïnstalleerd, dat concludeert SolarPower Europe in de EU Market Outlook for Solar Power 2024-2028.

De duurzame uitdagingen voor het Nederlandse elektriciteitsnet

24.12.2024

Nederland maakt grote stappen in de overgang naar duurzame energie, maar loopt tegen de grenzen aan van het elektriciteitsnet. Netcongestie zorgt ervoor dat bedrijven niet kunnen uitbreiden of vergroenen en nieuwe projecten lopen vertraging op.

Eerste raamcontract voor congestiemanagement afgesloten

23.12.2024

Virtual Power Plant Next Kraftwerke heeft als eerste een raamcontract voor congestiemanagement afgesloten met de netbeheerders. De verschillende zonneparken bieden de netbeheerders zo direct ruim 150 megawatt flexibel vermogen door heel Nederland.

Chinese overheid pakt belastingvoordeel zonnepanelen aan, is het einde van de prijsdalingen in zicht?

23.12.2024

De Chinese overheid heeft een belastingvoordeel voor zonnepanelen met 4 procent verlaagd. Het kan een eerste teken zijn dat de zonnepaneelprijzen weer wat gaan stijgen in het nieuwe jaar.

Zonnepanelen die zowel elektriciteit als warmte kunnen opwekken

20.12.2024

Een van de meest duurzame oplossingen om energie op te wekken met de beschikbare ruimte op daken is doormiddel van fotovoltaïsche thermie, ook wel PVT genoemd.

Nog zeker tien jaar wachtlijsten voor grootverbruikers in Noord-Holland

19.12.2024

Op korte termijn kan er niet voldoende ruimte worden vrijgemaakt op het stroomnet van Noord-Holland, laat netbeheerder TenneT weten. Daarom zullen er in ieder geval nog tien jaar wachtlijsten zijn voor grootverbruikers van elektriciteit zoals bedrijven, datacenters en supermarkten.

Nobian sluit eerste bindende maatwerkafspraken met overheid

19.12.2024

Zout- en chemiebedrijf Nobian heeft de eerste bindende maatwerkafspraak gesloten met de Nederlandse overheid. Het bedrijf gaat zijn CO2-uitstoot versneld terugbrengen van 0,5 miljoen ton naar bijna niets tegen 2030.

Elektriciteitsprijs van alle kanten onder druk

19.12.2024

Hoewel de Nederlandse elektriciteitsprijs heel licht is gedaald, blijft de trend stijgend doordat deze de aardgasprijs volgt. Daarnaast kent de spotmarkt forse pieken door perioden met weinig wind en zon én bouwen speculatieve deelnemers aan het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) hun short-posities af, merkt Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, op in de nieuwste Marktupdate Elektriciteit.

12311»  van 141
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën