Lignode maakt met hout zoutbatterijen nog duurzamer

30.12.2024

Het Zweedse Altris en Finse Stora Enso werken samen aan de integratie van lignine in zoutbatterijen om deze nog duurzamer te maken. Deze nieuwe batterij wordt de Lignode genoemd.

Europese groei van zonne-energie valt terug van 53 naar 4,4 procent

24.12.2024

Na jaren van minstens 40 procent groei per jaar zal de groei van de Europese zonne-energiemarkt in 2024 flink kleiner uitpakken. In 2024 zal er zo’n 65,5 gigawatt zijn geïnstalleerd, slechts 4,4 procent meer dan de 62,8 gigawatt die in 2023 werd geïnstalleerd, dat concludeert SolarPower Europe in de EU Market Outlook for Solar Power 2024-2028.

De duurzame uitdagingen voor het Nederlandse elektriciteitsnet

24.12.2024

Nederland maakt grote stappen in de overgang naar duurzame energie, maar loopt tegen de grenzen aan van het elektriciteitsnet. Netcongestie zorgt ervoor dat bedrijven niet kunnen uitbreiden of vergroenen en nieuwe projecten lopen vertraging op.

Eerste raamcontract voor congestiemanagement afgesloten

23.12.2024

Virtual Power Plant Next Kraftwerke heeft als eerste een raamcontract voor congestiemanagement afgesloten met de netbeheerders. De verschillende zonneparken bieden de netbeheerders zo direct ruim 150 megawatt flexibel vermogen door heel Nederland.

Chinese overheid pakt belastingvoordeel zonnepanelen aan, is het einde van de prijsdalingen in zicht?

23.12.2024

De Chinese overheid heeft een belastingvoordeel voor zonnepanelen met 4 procent verlaagd. Het kan een eerste teken zijn dat de zonnepaneelprijzen weer wat gaan stijgen in het nieuwe jaar.

Zonnepanelen die zowel elektriciteit als warmte kunnen opwekken

20.12.2024

Een van de meest duurzame oplossingen om energie op te wekken met de beschikbare ruimte op daken is doormiddel van fotovoltaïsche thermie, ook wel PVT genoemd.

Nog zeker tien jaar wachtlijsten voor grootverbruikers in Noord-Holland

19.12.2024

Op korte termijn kan er niet voldoende ruimte worden vrijgemaakt op het stroomnet van Noord-Holland, laat netbeheerder TenneT weten. Daarom zullen er in ieder geval nog tien jaar wachtlijsten zijn voor grootverbruikers van elektriciteit zoals bedrijven, datacenters en supermarkten.

Nobian sluit eerste bindende maatwerkafspraken met overheid

19.12.2024

Zout- en chemiebedrijf Nobian heeft de eerste bindende maatwerkafspraak gesloten met de Nederlandse overheid. Het bedrijf gaat zijn CO2-uitstoot versneld terugbrengen van 0,5 miljoen ton naar bijna niets tegen 2030.

Elektriciteitsprijs van alle kanten onder druk

19.12.2024

Hoewel de Nederlandse elektriciteitsprijs heel licht is gedaald, blijft de trend stijgend doordat deze de aardgasprijs volgt. Daarnaast kent de spotmarkt forse pieken door perioden met weinig wind en zon én bouwen speculatieve deelnemers aan het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) hun short-posities af, merkt Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, op in de nieuwste Marktupdate Elektriciteit.

Afschaffing salderingsregeling nu ook door Eerste Kamer

18.12.2024

Eerder stemde de Tweede Kamer al in met de afschaffing van de salderingsregeling, nu heeft ook de Eerste Kamer dat gedaan. Daarmee zal de salderingsregeling per 2027 vervallen.

‘We moeten blijven vertellen dat zonnepanelen een goede investering zijn’

18.12.2024

Een nieuwe ‘zonnepanelen-subsidie’ is volgens Holland Solar niet zinnig om de sector een boost te geven. Aanvullend beleid voor specifieke groepen of doelstellingen kan wel een manier zijn om het vermogen aan zonne-energie verder uit te breiden, bijvoorbeeld voor de sociale huursector of om eigen gebruik van zonne-energie te stimuleren.

Toezichthouder ACM waarschuwt voor onduidelijke thuisbatterij-reclames

17.12.2024

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt consumenten om niet zomaar een thuisbatterij aan te schaffen, maar eerst goed te onderzoek te doen naar verschillende prijzen en modellen.

Licht in de duisternis

17.12.2024

Een paar dagen voordat de astronomische winter start, is het een mooi moment om een blik te werpen op de recente energiemarktomstandigheden. En die zijn toch op z’n minst opvallend te noemen.

Recycling biedt grote voordelen voor de energiezekerheid, onafhankelijkheid en emissiereducties

17.12.2024

Het opzetten van grootschalige, internationale recyclingsketens zou ervoor kunnen zorgen dat de groeiende vraag naar kritieke mineralen tegen 2050 met 25 tot 40 procent is afgetopt, dat blijkt uit het rapport Recycling of Critical Minerals: strategies to scale up recycling and urban mining van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Gebruikte zonnepanelen maken levensduur vol op een ander dak

16.12.2024

Soms worden zonnepanelen al van het dak gehaald voordat ze het einde van hun levensduur hebben bereikt. Stichting ZonNext zamelt deze panelen in en geeft ze ergens anders een tweede leven.

Zonnepanelen op zee als aanvulling op windparken

13.12.2024

Windparken op zee vormen voor Nederland een grote bron van hernieuwbare energie. Momenteel zijn er tien windparken actief op de Noordzee met samen een vermogen van 4,7 gigawatt.

Opwekcapaciteit van wind- en zonne-energie op land wordt steeds groter, maar 55 terawattuur in 2030 is “heel erg onwaarschijnlijk”

12.12.2024

Al sinds 2022 ziet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het aantal zon- en windprojecten afnemen dat in ontwikkeling is. In de Monitor RES van dit jaar is dat niet anders en ondanks dat het halen van het doel van ten minste 35 terawattuur duurzaam opgewekte energie in 2030 “heel erg waarschijnlijk” is, zaten er niet eerder zo weinig nieuwe zon- en windprojecten in de pijplijn.

KnopOm wil met subsidie 20.000 woningen verduurzamen

12.12.2024

Met ruim 10 miljoen euro aan subsidie wil de sociale onderneming KnopOm huishoudens aan een lagere energierekening helpen. Het  bedrijf heeft onlangs de MOOI-subsidie ontvangen.

Solvari probeert transitie te versnellen door als Marktplaats op te treden

11.12.2024

Het bedrijf Solvari identificeert zichzelf als de ‘Marktplaats’ van de gehele branche. Consumenten die willen verduurzamen kunnen op de site van Solvari aangeven wat ze willen verduurzamen en verbouwen, waarna ze gekoppeld worden aan een bedrijf die dat voor hen uit kan voeren.

Energiewet nu ook door Eerste Kamer

10.12.2024

De Energiewet was eerder al door de Tweede Kamer gekomen en is nu ook aangenomen door de Eerste Kamer. De wet, die de vervanger wordt van de voormalige Elektriciteitswet en de Gaswet, moet beter aansluiten op het huidige en toekomstige energiesysteem.

Andere vormgeving van nettarieven kan productiekosten van waterstof drukken

10.12.2024

Door nettarieven beter aan te laten sluiten op de impact die elektrolysers hebben op het stroomnet, kan de productie van waterstof beter worden ingepast in het net en kunnen productiekosten worden verlaagd.

12311»  van 140
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën