Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen kan oplopen tot 13,7 jaar na afschaffen salderingsregeling

18.07.2024 Evelien Schreurs

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen kan oplopen tot 13,7 jaar na afschaffen salderingsregeling

Volgens het coalitieakkoord zal de salderingsregeling per 2027 worden afgeschaft. Bij aanschaf van zonnepanelen in 2024 is de gemiddelde terugverdientijd 9 jaar, maar afhankelijk van de situatie en toekomstige factoren zijn er grote verschillen te zien. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

Door dalende prijzen van zonnepanelen en stijgende energieprijzen liep de terugverdientijd van zonnepanelen de laatste jaren af. Maar als de salderingsregeling wordt afgeschaft, zal de gemiddelde terugverdientijd oplopen van 5,6 naar 13,7 jaar. Huishoudens die nu zonnepanelen kopen, kunnen nog twee jaar profiteren van de salderingsregeling, wat een gemiddelde terugverdientijd van 9 jaar oplevert.

©Berenschot


De salderingsregeling speelt een grote rol in de terugverdientijd, maar ook individuele gevallen en toekomstige ontwikkelingen hebben grote impact. De belangrijkste factor is het percentage eigen gebruik. Per individueel geval kan de terugverdientijd ook verschillen door investeringskosten en de hoeveelheid opwek. 

Ook zijn er onzekere toekomstfactoren, zoals het leveringstarief en terugleverkosten van zonnestroom. De ontwikkeling van dit soort factoren zal de uiteindelijke teruglevertijd bepalen.

In het onderzoek is uitgegaan van zonnesystemen met een stringomvormer, die halverwege de levensduur van het systeem vervangen moet worden. Dit is nu de meest gangbare omvormer, maar het alternatief is een micro-omvormer die iets duurder is in de aanschaf maar wel de hele levensduur meegaat.