In Vlaanderen nam slimme sturing een boost na afschaffen salderingsregeling

16.04.2025

Op het stroomnet is steeds meer groene stroom te vinden, maar om die optimaal te kunnen gebruiken moeten we slim omgaan met die energie. Dat kan bijvoorbeeld door middel van Home Energy Management Systemen (HEMS).

Onduidelijkheden over verkopers, volmachten en opzegvergoedingen bij afsluiten energiecontract

15.04.2025

Voor veel huishoudens is het lastig om een weloverwogen keuze te maken voor een energiecontract, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Vaak zijn er onduidelijkheden door wederverkopers en is er verwarring over volmachten en opzegvergoedingen.

Ziekenhuis in Oekraïne krijgt Nederlandse zonnepanelen

15.04.2025

23 ziekenhuizen in Oekraïne ontvangen in totaal 2.700 zonnepanelen van Nederland. Door zelf stroom op te wekken zijn de ziekenhuizen minder afhankelijk van het stroomnet dat al meerdere keren is aangevallen door Rusland.

Onderzoek naar bereidwilligheid van huishoudens om stroomnet te ontlasten

15.04.2025

Vanaf 1 mei wordt getest hoe huishoudens in Zeeland kunnen bijdragen aan het verlichten van netcongestie. Aan de deelnemers wordt gevraagd om hun energieverbruik te verplaatsen naar de aangegeven momenten.

Flexen met congestie: Het net zit vol. Ramvol. Toch?

15.04.2025

Netbeheer Nederland heeft laten uitrekenen dat de netbeheerders tot 2040 netto €219 miljard (range €156 – 282 miljard) investeren in onze energienetten om de klimaat- en energieambities mogelijk te maken.

Opbrengst thuisbatterijen sinds de herfst gehalveerd

14.04.2025

De thuisbatterij is populair in Nederland en wordt veel aangeschaft, maar de opbrengstcijfers zijn juist omlaag gegaan. Dat meldt nu.nl op basis van cijfers van Frank Energie.

Een eerlijk verhaal achter de thuisbatterij

14.04.2025

De interesse in thuisbatterijen groeit razendsnel, maar de markt is nog jong en kent veel misverstanden. Waar de één droomt van slapend rijk worden dankzij energiehandel, ziet de ander de batterij als een logische volgende stap in de verduurzaming van de woning.

Zonnesector staat niet achter massaclaim tegen stoppen salderingsregeling

11.04.2025

Dat de salderingsregeling per 2027 komt te vervallen heeft impact op de vergoeding die huishoudens krijgen voor hun zonnestroom. Daarom is de ‘salderingsclaim’ in het leven geroepen met als doel de salderingsregeling te behouden of een schadevergoeding te regelen voor zonnepaneelbezitters.

Blijft Nederland hét doorvoerland in de verduurzamingsector?

10.04.2025

Nederland vervult een belangrijke rol in de internationale handel van batterijen en zonnepanelen. Vooral batterijen voor elektrische auto's en energieopslag vinden via Nederlandse havens en distributiecentra hun weg naar andere Europese landen.

Essent wil een streep door de energiebelasting zetten

09.04.2025

Energieleverancier Essent wil dat de belasting op de energierekening van huishoudens geschrapt wordt. Dit zou volgens hen 800 euro per huishouden per jaar schelen.

Nieuwe stappen in het hergebruiken van omvormers

09.04.2025

Omvormers gaan minder lang mee dan de hele levensduur van een zonne-installatie. Meestal wordt er dan een nieuwe omvormer aangeschaft, terwijl slechts enkele onderdelen kapot of versleten zijn.

Meldpunt geopend voor verhoogde prijzen bij variabele energiecontracten

08.04.2025

Bij variabele energiecontracten wijzigen de energieprijzen enkele keren per jaar. De tussentijdse verhogingen zouden de afgelopen jaren niet eerlijk zijn verlopen, volgens een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam.

Noodfonds Energie opent opnieuw

08.04.2025

Via het Noodfonds Energie kunnen huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening financiële ondersteuning aanvragen. Binnenkort kunnen huishoudens een aanvraag indienen voor het fonds.

De solarmarkt in beweging: prijsschommelingen, exportdaling en vooruitzichten

08.04.2025

De solarmarkt laat momenteel een gemengd beeld zien. Ik zie een aantal opvallende trends zoals stijgende zonnecelprijzen, een dalende exportwaarde en stabiele polysiliciumprijzen die duiden op een roerige maar ook kansrijke periode voor onze sector.

Onderzoek van Tennet laat zien dat er 9,1 gigawatt ‘buiten de spits’ beschikbaar is

07.04.2025

Uit analyses van netbeheerder Tennet blijkt dat er 9,1 gigawatt aan vermogen beschikbaar is. Dankzij het nieuwe tijdsduurgebonden (TDTR) contract zou Tennet ruim 40 procent van de huidige nationale piekvraag naar elektriciteit beschikbaar kunnen stellen aan geïnteresseerde partijen op de wachtlijst.

Koop niet een te grote thuisbatterij: dat is zonde van het geld

07.04.2025

Het einde van de salderingsregeling maakt veel Nederlanders onzeker over hun energierekening. Steeds meer mensen overwegen een thuisbatterij te kopen om hun zelf opgewekte zonnestroom op te slaan en minder afhankelijk te zijn van schommelend overheidsbeleid.

Energierekening huishoudens 43 euro goedkoper dan een jaar geleden

04.04.2025

Huishoudens zijn op jaarbasis 43 euro minder kwijt zijn aan de energierekening in vergelijking met een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Procentueel gezien zijn mensen 2 procent goedkoper uit.

Minder zonnepanelen verkocht dan normaal in eerste kwartaal 2025

03.04.2025

De eerste drie maanden van 2025 zijn er 36.500 zonnepaneleninstallaties verkocht. Dat is de helft van diezelfde periode in 2024. Dat laten cijfers van energieleveren.

‘Zonnepanelen nog steeds leuk’ volgens Regionaal Energieloket

03.04.2025

Drie miljoen huishoudens in Nederland hebben al zonnepanelen op het dak, wat neerkomt op zo'n 34 procent. Een hoop daken is dus al voorzien, maar er zijn zeker nog huishoudens die de mogelijkheid hebben om zonnepanelen te plaatsen.

Hoge stroomkosten remmen industriële productie in Nederland

02.04.2025

De stijgende energieprijzen zetten een rem op de productie in energie-intensieve sectoren zoals chemie en basismetaal, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Nieuwe ontwikkelingen om de zoutbatterij nog duurzamer te maken

02.04.2025

Een nieuwe batterijtechnologie die gebruikmaakt van natrium in plaats van lithium, dat is de insteek van het STARBATCH-project. Nobian, Exergy Storage, de Universiteit van Twente en het Instituut voor Duurzame Procestechnologie vormen het consortium.

12311»  van 147
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën