Solvari probeert transitie te versnellen door als Marktplaats op te treden

11.12.2024

Het bedrijf Solvari identificeert zichzelf als de ‘Marktplaats’ van de gehele branche. Consumenten die willen verduurzamen kunnen op de site van Solvari aangeven wat ze willen verduurzamen en verbouwen, waarna ze gekoppeld worden aan een bedrijf die dat voor hen uit kan voeren.

Energiewet nu ook door Eerste Kamer

10.12.2024

De Energiewet was eerder al door de Tweede Kamer gekomen en is nu ook aangenomen door de Eerste Kamer. De wet, die de vervanger wordt van de voormalige Elektriciteitswet en de Gaswet, moet beter aansluiten op het huidige en toekomstige energiesysteem.

Andere vormgeving van nettarieven kan productiekosten van waterstof drukken

10.12.2024

Door nettarieven beter aan te laten sluiten op de impact die elektrolysers hebben op het stroomnet, kan de productie van waterstof beter worden ingepast in het net en kunnen productiekosten worden verlaagd.

Hoe Amerikaans overheidsbeleid de Europese zonne-energiesector bedreigd

10.12.2024

China is al jaren dé dominante producent van zonne-energie-installaties en alle aanverwante onderdelen, materialen en fabricage van grondstoffen. Maar de VS is de Europese Unie inmiddels ook voorbij gestoken als het gaat om investeringen in productiecapaciteit, dat blijkt uit de Transatlantic Clean Investment Monitor: a solar PV snapshot van Bruegel-Rhodium Group.

Verder kijken dan alleen de onbalansmarkt voor thuisbatterijen

10.12.2024

Wat betekent het feit dat verdienmodellen minder voorspelbaar worden voor de toekomst van thuisbatterijen? Bij Accuselect volgen we de ontwikkelingen op de energiemarkt op de voet, we doen er namelijk met onze Powerselect aansturing ook aan mee.

Hoe energieboswachters zonneparken tot leven wekken

09.12.2024

Als er bij de aanleg en het onderhoud van een zonnepark geen aandacht is voor de natuur, kan het een eentonig stuk grond worden dat vooral begroeid is met gras.

AI-robot die zonnepanelen plaatst moet de transitie versnellen

06.12.2024

Het Amerikaanse ontwikkelings- en innovatiebedrijf AES heeft onlangs de, naar eigen zeggen, eerste AI Solar Robot op de markt gebracht. Deze robot, Maximo genaamd, plaatst volledig zelf zonnepanelen in grootschalige parken.

Pilot tegen energiearmoede benadert mensen via hun eigen omgeving

05.12.2024

Milieu Centraal start met een nieuwe manier van het tegengaan van energiearmoede. In een nieuwe pilot proberen zij mensen die met energiearmoede te maken hebben te bereiken via hun vertrouwde omgeving.

Importeren groene waterstof kan veel toevoegen aan elektrificatie

05.12.2024

Sectoren die moeite hebben met elektrificatie, zoals de luchtvaart, zijn gebaat bij de import van groene waterstof. Dat blijkt uit onderzoek van Ecolog, Tata Steel, Invest-NL en Port of Amsterdam.

Verduurzaming belangrijkste overweging in financiële keuzes huishoudens

05.12.2024

Onderzoeksbureau Marketresponse concludeert, in een onderzoek in opdracht van Univé, dat als huishoudens 10.000 euro zouden krijgen om te investeren in hun huis, het merendeel dit zou inzetten voor verduurzaming.

‘Om de energietransitie te laten slagen moeten we vragen blijven stellen’

05.12.2024

Tijdens de jaarlijkse Techniekdag, georganiseerd door TVVL, kwamen experts uit het hele land samen in Fort Voordorp. Naast het delen van kennis en netwerken, waren er keynote-sprekers en kennisboxen.

75 procent meer steenkoolgebruik door lage hernieuwbare elektriciteitsproductie

04.12.2024

In oktober en november zijn er relatief weinig winduren en wanneer het dan waait, komt het regelmatig voor dat het zó hard waait dat de windmolens moeten worden uitgezet.

Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen in het verminderen van netcongestie

03.12.2024

De wachtrijen voor het verkrijgen van een nieuwe of zwaardere aansluiting neemt als maar toe. Ook de wachtrij voor huishoudens begint toe te nemen. Om dit op te lossen timmeren de netbeheerders hard aan de weg om nieuwe kabels in de grond te krijgen, bestaande kabels te verzwaren en nieuwe trafohuisjes aan te leggen.

Subsidie, stop ermee

03.12.2024

Eigenlijk moet de titel Subsidie wanneer stop je ermee? zijn, want ik ben niet tegen subsidies. Wel ben ik van mening dat we zorgvuldig moeten omgaan met subsidies.

Zonnedimmer maakt de zonnestroominstallatie stuurbaar

02.12.2024

De vele zonnepanelen op Nederlandse daken dragen op een positieve manier bij aan het terugbrengen van de energierekening en de CO2-uitstoot. Echter komt de groei van zonnepaneelinstallaties tot stilstand door de kosten van teruglevering, het vooruitzicht van het verdwijnen van de salderingsregeling en de druk die zonnepanelen uitoefenen op het elektriciteitsnet bij veel zon.

Subsidieregeling voor flexibel elektriciteitsverbruik op komst

29.11.2024

Minister voor Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans heeft de Tweede Kamer laten weten dat er vanaf het tweede kwartaal van 2025 een subsidieregeling komt voor het vergroten van flexibel bij bedrijven.

Plug-in thuisbatterijen: gemakkelijke besparing op de energierekening of risicovolle innovatie?

29.11.2024

De populariteit van de thuisbatterij stijgt snel. De salderingsregeling staat per 1 januari 2027 te eindigen, waardoor huishoudens alvast voorsorteren op het verhogen middels een thuisbatterij.

Transporttarieven gaan omhoog door uitbreiding van het stroomnet

28.11.2024

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de energietarieven voor 2025 vastgesteld. Door investeringen die gedaan worden in het stroomnet stijgen de transporttarieven voor gas en elektriciteit met ongeveer 11 procent.

Van 10.000 gebouwbranden was in 30 gevallen een zonne-energiesysteem de oorzaak

28.11.2024

Van 10.000 onderzochte gebouwbranden was er in 152 gevallen een zonne-systeem op het gebouw aanwezig, waarvan in 30 gevallen daar ook de oorzaak van de brand lag.

Netcongestie ‘oplosbaar’ door aanbrengen flexibiliteit volgens onafhankelijk advies

28.11.2024

Gerard Schouw, onafhankelijk aanjager van congestiemanagement, heeft op verzoek van de minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, een advies opgesteld over hoe netcongestie het beste kan worden aangepakt.

Afspiegeling van Nederland gaat beleid voorstellen in nationaal burgerberaad klimaat

28.11.2024

Op lokaal en regionaal niveau zijn er al verschillende burgerberaden georganiseerd, maar nu gaat dat ook landelijk gebeuren. In het nationaal burgerberaad zullen 175 Nederlanders met elkaar en met experts in gesprek gaan over Nederlands klimaatbeleid.

12311»  van 139
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën