Energiebelasting daalt terwijl energiekosten stijgen

27.09.2024

Op 1 januari 20205 gaan volgens het kabinet nieuwe tarieven in voor de energiebelasting. Hier wordt nog over gestemd in de Eerste- en Tweede Kamer. De tarieven voor zowel gas als stroom gaan omlaag, maar toch wordt de energierekening hoger.

‘Er moet meer bewustzijn komen voor cyberaanvallen in de energiesector’

27.09.2024

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar slimme sturingssystemen van bijvoorbeeld warmtepompen, zijn heel gevoelig voor cyberaanvallen. Een hacker met kwaad kan op die manier tientallen mensen in de kou zetten.

Stad Antwerpen stimuleert grootschalige zonnepanelenprojecten met lokale en sociale impact

26.09.2024

Stad Antwerpen roept ondernemingen, verenigingen, organisaties en bewoners op om te investeren in grootschalige pv-installaties waarvan de stroom lokaal en liefst ook voor een sociale doelgroep ingezet kan worden.

Welke kant gaat het op met energieopslag in Nederland?

25.09.2024

Woensdag 9 oktober zullen Dutch New Energy Research en Solar365 het Nationaal Smart Storage Trendrapport presenteren op het Congres Noodzaak van Storage in het Louwman Museum in Den Haag.

Enorme batterij als vervanger van gascentrale

24.09.2024

Batterijproducent Elestor is bezig met de productie van hun eerste commerciële batterij, die naar verwachting in 2025 geplaatst zal worden. De opdrachtgever is tankopslagbedrijf Vopak.

Groene groei: wat kunnen we vandaag doen om straks te oogsten?

24.09.2024

Onze Europese maakindustrie staat onder grote druk. Oude, op fossiele energie gebaseerde industrie worstelt met haar bestaansrecht in een klimaatneutrale economie en verdwijnt door concurrentie steeds vaker naar het buitenland.

Limburg roept kabinet op om salderingsregeling te behouden

23.09.2024

De provincie Limburg heeft, in een reactie op Prinsjesdag, het kabinet gevraagd om het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen te heroverwegen. Tot nu toe is Limburg de enige provincie die deze oproep heeft gedaan.

PBL: weinig vooruitgang op het gebied van duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie

23.09.2024

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er nog weinig vooruitgang bij het halen van de Europees vastgestelde klimaatdoelen. Uit de monitor Nationale Omgevingsvisie (NOVI) blijkt dat Nederland niet op koers ligt om in 2030 alle Europese doelen voor energiebesparing te halen.

Dit jaar maar liefst twee winnaars Young Energy Leader Award

23.09.2024

Tijdens het Recharge Earth Event in Ahoy werd de Young Energy Leader Award voor het tweede jaar op rij uitgereikt. De award bekroont het beste idee van studenten die de energietransitie vooruit willen helpen.

Batterijpark Luminus draagt bij aan stabiliteit Belgisch elektriciteitsnet

20.09.2024

Energieleverancier Luminus heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een nieuw batterijproject aan de ringvaart van Gent. Het batterijpark moet de flexibiliteit op het Belgische elektriciteitsnet verhogen en daarmee ook stabiliteit brengen.

Ecostal Group breidt werkzaamheden verder uit op de Franse markt

19.09.2024

Het Belgische Ecostal, groothandelaar in fotovoltaïsche installaties in de Benelux, breidt haar werkzaamheden uit op de Franse markt. Deze zomer heeft het bedrijf een opvallende stap gezet, namelijk de overname van het Franse distributiebedrijf Yomatec.

ACM wil duidelijkheid over terugleveren

18.09.2024

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op verzoek van de minister voor Klimaat en Groene Groei een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het wetsvoorstel om de salderingsregeling per 1 januari 2027 af te schaffen.

Miljoenennota 2025 richt op energieonafhankelijkheid en duurzame groei

18.09.2024

Op Prinsjesdag 2024 presenteerde het kabinet-Schoof de Miljoenennota voor 2025, waarin het versterken van de energieonafhankelijkheid centraal staat. Het kabinet wil de afhankelijkheid van buitenlandse energiestromen verkleinen door fors te investeren in waterstof en kernenergie.

Gelijkspanning als sleutel voor de energietransitie

17.09.2024

Nu duurzame energieoplossingen steeds belangrijker worden, staat de vraag centraal hoe we het meest efficiënt kunnen omgaan met onze energie. Een van de technieken die hier een belangrijke bijdrage aan zou kunnen leveren, is gelijkspanning.

Regeerprogramma legt focus op verminderen netcongestie

17.09.2024

Het kabinet heeft op vrijdag 13 september het nieuwe uitgewerkte regeerprogramma gepubliceerd. Hierin komen een aantal belangrijke plannen voor de energietransitie naar voren.

Tarief recycling zonnepanelen België werd goedkoper en in Nederland juist duurder

16.09.2024

De Belgische tak van PV CYCLE is constant bezig met het monitoren van hoeveel zonnepanelen er worden geïmporteerd en geproduceerd, zodat de recyclestroom van zonnepanelen altijd kan worden verwerkt.

ENGIE is begonnen met het bouwen van een van Europa’s grootste batterijen

13.09.2024

In het Belgische Vilvoorde is ENGIE begonnen met de bouw van een van de grootste batterijen van Europa. Het batterijpark met een vermogen van 200 megawatt en een opslagcapaciteit van 800 megawattuur is onderdeel van de amibities van ENGIE om 5 tot 6 gigawatt aan flexibele capaciteit tegen 2030 te bereiken.

Liander en Zonneplan starten proef met thuisbatterijen

12.09.2024

Energiebedrijf Zonneplan en netbeheerder Liander starten een pilot waarin slimme software de zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen van huishoudens in Arnhem gaat aansturen.

Sleutelrol voor CCS in de uiteindelijk kosten van de Nederlandse energietransitie

12.09.2024

Moet Nederland ernaar streven om fossielvrij te zijn in 2050 of CO2-neutraal? Hoewel er veel kritiek is op Carbon Capture and Storage (CCS) en het langer vasthouden aan fossiele energie, scheelt een CO2-neutraal scenario met meer CCS al zo’n 27,6 miljard euro aan investeringskosten, dat concluderen Publieke Zaken Energy Research & Strategy en Quo Mare in het rapport Grote kostenverschillen in keuzes klimaatbeleid.

Bijna alles is te elektrificeren met de juiste software, hardware en financiële middelen

11.09.2024

Elektrificatie speelt een steeds belangrijkere rol, in transport, gebouwen en de industrie. Door processen te elektrificeren kan de uitstoot van CO2 worden verminderd en kunnen er op termijn energiekosten worden bespaard.

Meer budget en meer aanvraagmogelijkheden in nieuwe SDE++ ronde

10.09.2024

In een nieuwe ronde van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++), die per 10 september is geopend, zijn een paar wijzigingen gedaan ten opzichte van voorgaande jaren.

12311»  van 134
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën