Netbeheerders Stedin en TenneT op zoek naar marktpartijen voor verplaatsbare stroomgeneratoren

04.07.2024

Verplaatsbare stroomgeneratoren kunnen worden ingezet om pieken op het stroomnet op te vangen.  Hiervoor zijn Stedin en TenneT op zoek naar marktpartijen om hun stroomgeneratoren tijdelijk beschikbaar stellen.

RES-regio’s: ‘Steeds minder ruimte voor zon en wind op land’

04.07.2024

De 35 terawattuur die de Regionale Energiestrategie (RES)-regio’s in 2030 op zullen moeten leveren is haalbare kaart concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) eind vorig jaar.

ACM:

04.07.2024

Het voorstel van Netbeheer Nederland om de voorwaarden voor het leveren van snelle foutstroom door batterijen te versoepelen in goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

TenneT verwacht stijging transporttarieven vanaf 2027

04.07.2024

In 2025 en 2026 zullen de transporttarieven van het hoogspanningsnet licht dalen, maar daarna zal het tarief jaarlijks stijgen met 4,7 procent tot 2035. Dat zijn de verwachtingen van TenneT in zijn tienjaarsprognose.

Netbeheerders spreken zorgen uit over nieuw regeerakkoord

03.07.2024

Netbeheerders spreken zich uit over het hoofdlijnakkoord van de nieuwe regering. De Netbeheerders staan achter het feit dat er wordt vastgehouden aan het bestaande klimaatbeleid en dat er oog is op groene groei, maar stellen dat er in de uitwerking extra beleid nodig is voor het behalen van de doelen.

Nieuw kabinet beëdigd: nieuwe minister voor Klimaat en Groene groei

03.07.2024

Het kabinet-Schoof is reeds beëdigd. Het nieuwe kabinet heeft Sophie Hermans (VVD) aangesteld als eerste minister van Klimaat en Groene Groei en vicepremier.

H2 Hollandia-project moet 300 ton groene waterstof op gaan leveren

03.07.2024

Novar ontwikkelt op dit moment het waterstofsysteem H2 Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen in Drenthe. Voor het project wordt de opgewekte zonne-energie van het park omgezet in waterstof.

Nieuwe cao-onderhandelingen Techniek- en Metaalsector

02.07.2024

Werkgevers in de Metaal en Techniek doen een aanbod om op korte termijn tot een cao-akkoord te komen. Ze nodigen de vakbonden uit om weer aan tafel te komen.  De werkgevers pleiten voor een cao van twee jaar, van van 1 april 2024 tot 1 april 2026.

Slechts lichte toename energiearmoede door compensatiemaatregelen

02.07.2024

In 2023 kampten zo’n 400 duizend huishoudens met energiearmoede. Dat zijn er meer dan in 2022, maar minder dan de jaren daarvoor. Zonder steunmaatregelen zou de energiearmoede groter zijn geweest, blijkt uit cijfers van het TNO en het CBS.

Progressieve energiebelasting kan lagere energierekening én CO2-reductie opleveren

02.07.2024

Wanneer het aankomende kabinet een progressieve energiebelasting voor huishoudens zou invoeren, dan zou dit voor 90 procent van de huishoudens een lagere energierekening betekenen, terwijl de CO2-uitstoot daalt en de belastinginkomsten gelijk blijven, dit blijkt uit recent verschenen onderzoek van onderzoeksbureau Kalavasta, in opdracht van Milieudefensie.

Salderen en terugleverkosten

02.07.2024

Salderen – of in het Engels netmetering – gaat stoppen, op zich terecht. Het was een geweldig middel om PV bij kleinverbruikers populair te maken, maar maakt de stroomkosten voor niet-PV-bezitters duurder.

TNO concludeert dat lokale energiehulp met tijd en aandacht voor de bewoner helpt

01.07.2024

Uit een onderzoek van TNO onder 1.877 respondenten blijkt dat bewoners gebaat zijn bij lokale ondersteuning in het verduurzamen van hun huis. Energiehulp organisaties die langer dan vijf jaar actief zijn in de gemeentes verbeteren volgens het onderzoek onder andere het wooncomfort, de fysieke gezondheid en de mentale gezondheid van de bewoners en ze verminderen de financiële zorgen en de eenzaamheid.

Zakelijke klanten Eneco krijgen hogere terugleververgoeding in ruil voor aansturing op afstand

01.07.2024

Om de stabiliteit van het stroomnet te waarborgen gaat Eneco de zonnepanelen van hun zakelijke klanten op afstand sturen op momenten dat er te veel energie het net op komt.

Rotterdammers buigen zich over klimaatopgave in burgerberaad

01.07.2024

De deelnemers van het Rotterdamse klimaat-burgerberaad gaan in korte tijd veel leren over klimaatverandering, uitvoerig met elkaar in overleg en uiteindelijk adviezen schrijven die aan de gemeenteraad voorgelegd zullen worden.

Nieuw algoritme in slimme meters om zonne-energie beter te benutten

28.06.2024

Slimme meters geven inzicht in de opwek en het gebruik van energie. Met algoritmes kan bijvoorbeeld worden voorspeld hoeveel elektriciteit een zonnepaneel zal opwekken en wat het energieverbruik van een huishouden zal zijn.

Noodmaatregelen Enexis om overbelasting stroomnet te voorkomen

27.06.2024

Enexis meldt dat ze noodmaatregelen moeten treffen om te voorkomen dat huishoudens zonder stroom komen te zitten. Enexis gaat de spanning op het net in veel plekken in Nederland weer verhogen en meetapparatuur aanbrengen in stroomhuisjes om te kunnen voorkomen dat deze uitvallen.

Auto-industrie en energiebedrijven dringen EU aan om verbod op verbrandingsmotoren niet terug te draaien

27.06.2024

De auto-industrie heeft samen met energiebedrijven en milieu-NGO’s aangedrongen tot het behoud van het de facto verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's tegen 2035, voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-leiders op 27 en 28 juni, meldt Euractiv.

Een kunstmatig meer als batterij om netcongestie te verhelpen

27.06.2024

Delta21 is een plan dat een drieledig probleem moet oplossen. Door een valmeer met pompen te bouwen aan het Haringvliet moet Delta21 bij hoogwaterstanden het water uit de rivier kunnen wegpompen, bij normale waterstanden fungeren als energieopslag en bijdragen aan het herstel van de vismigratie.

Tweede Kamer stemt tegen 80 miljoen euro subsidie voor verduurzaming sportclubs

26.06.2024

Het voorstel van CDA, Groenlinks-PVDA en SP om 80 miljoen euro subsidie uit het Klimaatfonds over te zetten naar de subsidiering Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA) is verworpen.

Explosieve groei en beleidsmatige uitdagingen: de toekomst van zonne-energie

26.06.2024

SolarPower Europe bracht onlangs de Global Market Outlook For Solar Power 2024 - 2028 uit. Ieder jaar publiceert SolarPower Europe een rapport waarin vooruit wordt gekeken naar de komende vijf jaar in de zonne-sector aan de hand van de ontwikkelingen van het afgelopen jaar.

Marktoverzicht TenneT 2023: dalende elektriciteitsprijzen en meer hernieuwbare energie

25.06.2024

Dalende elektriciteitsprijzen, meer productie van hernieuwbare energie, meer export van elektriciteit en lagere kosten om het stroomnet te balanceren: dat meldt TenneT in hun jaarlijkse marktupdate.

12311»  van 129
Nieuws
Open zoekhulp