Diefstal van DC-kabels bij zonneparken: een duur(zaam) probleem

21.05.2024 Harry Wolkenfelt CEO en oprichter van de Solarif Group

Diefstal van DC-kabels bij zonneparken: een duur(zaam) probleem

De afgelopen jaren is er een zorgwekkende trend ontstaan in Nederland: de diefstal van DC-kabels bij zonneparken. Terwijl zonnepanelen en omvormers ook doelwitten zijn, ligt de focus van criminelen vooral op de DC-kabels die de parken operationeel houden. Verrassend genoeg vinden deze diefstallen voornamelijk plaats bij operationele installaties en niet tijdens de bouwfase van een PV-installatie.

Je zou verwachten dat bouwplaatsen met hun incomplete installaties en minder strikte beveiliging een makkelijk doelwit zijn. Maar niets is minder waar. De dieven richten zich vooral op volledig operationele parken, waar de impact van hun diefstal veel groter is.

De financiële schade overstijgt de waarde van de gestolen materialen ruimschoots door de bijkomende kosten van productieverlies. Een beschadigd zonnepark genereert immers geen of verminderde inkomsten, wat een extra financiële klap betekent voor de exploitanten.

Verhoogde verzekeringskosten en strengere beveiliging
De gevolgen van deze diefstallen zijn verstrekkend. Verzekeraars verhogen hun premies en eigen risico's en eisen strengere beveiligingsmaatregelen. Waar moet je dan zoal aan denken?

Volgens de Handreiking Beveiligingsmaatregelen voor Grondgebonden PV-installaties, opgesteld door het Verbond van Verzekeraars, zijn er diverse maatregelen die genomen moeten worden om zonneparken te beschermen:

Ten eerste zijn er de organisatorische maatregelen. Dit zijn maatregelen zoals een contract met de Operation & Maintenance-afdeling van een beveiligingsbedrijf met gecertificeerde beveiligingscamera’s, continue monitoring en een gegarandeerde respons binnen twintig minuten na een melding.

Ten tweede zijn er de bouwkundige maatregelen. Zo moet het terrein volledig omheind zijn met een stevig metalen hekwerk van minimaal 1,80 meter hoog, waarbij de toegangshekken zijn voorzien van gecertificeerd hang- en sluitwerk.

Ten derde zijn er elektronische maatregelen die kunnen worden genomen. Zo moet de installatie beveiligd zijn met CCTV-camera’s, inclusief doormelding naar een permanent bemande alarmcentrale. Wanneer dit remote gebeurt, moet er worden gezorgd voor dubbele lijnen, inclusief pooling.

Ten vierde zijn er nog de reactieve maatregelen. Bij een alarm moeten beveiligingsbedrijven binnen vijftien tot twintig minuten ter plaatse kunnen zijn en moet de politie worden ingeschakeld bij bevestigde inbraakmeldingen.

Toekomstige richtlijnen voor dakinstallaties
Met de groei van het aantal diefstallen bij dakinstallaties is het aannemelijk dat er binnenkort ook richtlijnen komen voor deze categorie. Het beveiligen van dakinstallaties vraagt om specifieke oplossingen vanwege de eventuele toegankelijkheid tot het dak en andere risico's.

De diefstal van DC-kabels bij zonneparken laat zien dat duurzaamheid niet zonder uitdagingen komt. De kosten en inspanningen voor adequate beveiliging zijn hoog, maar noodzakelijk om de duurzame energietransitie niet te laten ontsporen. Laten we hopen dat de strengere maatregelen hun vruchten afwerpen en dat zonneparken in Nederland in de toekomst beter beschermd zijn tegen deze destructieve vorm van criminaliteit.