Minder actuele data beschikbaar voor handel op de onbalansmarkt

26.11.2024

TenneT heeft besloten om deelnemers van de onbalansmarkt elke vijf minuten van data te voorzien in plaats van elke twee minuten. De netbeheerder nam dat besluit omdat deze de laatste tijd te veel schommelingen zien op het nationale stroomnet, onder andere door thuisbatterijen die in energie handelen.

Burgerinitiatieven laten zien dat klimaatactie ook kan zonder hulp van ‘bovenaf’

26.11.2024

Op de tweede Top van Onderop, georganiseerd door het Nationaal Klimaat Platform, komt een diverse groep bij elkaar om te sparren over klimaatoplossingen. Van Grootouders Voor het Klimaat tot junior energiecoaches en van lokale politieke partijen tot energiecoöperaties, zij geloven allemaal dat klimaatactie kan komen van ‘onderop’, ofwel lokaal en vanuit burgers.

Onderwijsbezuinigingen raken ook zonne-energiesector

26.11.2024

Internationale studenten, onderzoekers en hooggeschoolde werknemers vormen een cruciaal ingrediënt voor een succesvolle duurzame kenniseconomie. Hoewel de hele wereld hiervan overtuigd is, lijkt men hier in Nederland ten onrechte aan te twijfelen.

Kleine financiële doorbraak op COP29: financiering klimaatbeleid wordt uitgebreid

25.11.2024

Op de Conference of the Parties 29 (COP29) in Bakoe, de hoofdstad van Azerbaijan, is een akkoord bereikt over het vergroten van de financiële bijdrage van ontwikkelde landen voor de financiering van het klimaatbeleid van ontwikkelingslanden.

‘AI zal de batterij-industrie revolutioneren en gebruikers een intelligente energie-ervaring bieden’

22.11.2024

Hoe kijkt de batterijmarkt naar de uitdagingen van de komende jaren? In deze rubriek geven zeven experts hun visie. Deze week is Chongyang Chen, general manager van Sigenergy Western Europe, aan het woord.

Cable pooling wordt alvast toegestaan door ACM

21.11.2024

De Energiewet en Energiebesluit zijn nog niet van kracht, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat cable pooling alvast toe. Voor zon- en windparken was het al mogelijk om een netaansluiting te delen, dat geldt nu ook voor stroomproducenten, batterijsystemen, elektrolysers en bedrijven.

Vooral zonnepaneeleigenaren hebben interesse in een thuisbatterij

21.11.2024

Ten opzichte van vorig jaar is de interesse in thuisbatterijen verdubbeld. Ongeveer de helft van de Nederlanders laat weten interesse te hebben in de aanschaf, zo wordt geconcludeerd in het onderzoek van Slimster en veldwerkbureau Panel Inzicht.

Mogelijk prijsstijging Chinese zonnepanelen in Nederland

21.11.2024

De exportbelastingteruggave over Chinese zonnepanelen gaat mogelijk omlaag, dat meldt persbureau Reuters. Daarmee zouden Chinese zonnepanelen in Nederland duurder kunnen worden.

TSS4U wil met thuisbatterij van Europese makelij alternatief bieden op de markt

21.11.2024

Het Eindhovense bedrijf TSS4U heeft een nieuwe thuisbatterij geïntroduceerd, genaamd de Qurmit die sinds de zomer op de markt is. De batterij is volgens Jan-Willem Linsen, operationeel directeur bij het bedrijf, de eerste die werkt op basis van gel waarin het accuzuur is verpakt.

Terugleverkosten Essent en Energie Direct te hoog bij netto teruglevering

20.11.2024

Klanten van Essent en Energie Direct betalen meer als ze op jaarbasis meer stroom het net opsturen dan ze verbruiken, meldt NU.nl. De terugleverkosten zijn bij deze energieleveranciers dus hoger dan de terugleververgoeding.

NEStore warmtebatterij op eerste plek KVK Innovatie Top 100

20.11.2024

De NEStore warmtebatterij van Newton Energy heeft dit jaar de nummer één plek bemachtigd in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel (KVK) in de categorie energietransitie.

Energieopslag groeit in de breedte

20.11.2024

Door onder andere toenemende spreiding in energieprijzen zorgt ervoor dat energieopslag steeds meer financierbaar wordt en dat het aantal energieopslagprojecten hierdoor hard groeit, dat blijkt uit de Marktrapportage van onderzoeksbureau Ecorys, in opdracht van brancheorganisatie Energy Storage NL.

Tegenvallende zonne-energiemarkt leidt tot wereldwijde verschuivingen

19.11.2024

De zonne-energiemarkt zit al tijden in zwaar weer, maar de markt zit niet stil. Grofweg zijn er drie lijnen te ontwaren. De consumentenmarkt verschuift naar energieopslag, de zakelijke markt gaat nog wel redelijk – en schuift ook naar energieopslag – en de focus wordt verlegd naar andere continenten.

Bidirectioneel laden als belofte voor toekomst van duurzame energie

19.11.2024

Waar de auto tot nu toe een voertuig is waarmee we ons van a naar b verplaatsen, fungeren de nieuwste elektrische auto’s straks als een ‘batterij op wielen’.

Nederland investeert 10 procent van alle investeringen in verduurzaming

18.11.2024

Uit de Investeringsmonitor Energietransitie 2023 van SEO Economisch Onderzoek is gebleken dat er vorig jaar 25 miljard euro is geïnvesteerd in de verduurzaming van de energiehuishouding.

Nettarieven moeten simpel blijven en toch afnemers bewuster maken

18.11.2024

Netcongestie vormt een steeds groter probleem op de Nederlandse laagspanningsnetten. Door piekenergietoevoer op de zonnige momenten van de vele zonnepanelen op de Nederlandse dagen en piekenergie-afname door het toenemend elektriciteitsverbruik als gevolg van elektrificatie van de energiebehoeftes wordt de druk op het net steeds groter.

Tweede Kamer stemt in met afschaffing salderingsregeling per 2027

15.11.2024

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het afschaffen van de salderingsregeling per 2027. Alleen de Eerste Kamer zal nog akkoord moeten gaan, wat de vorige keer ontaardde in een politieke machtsstrijd om op te komen voor de verduurzaming en energierekening van huishoudens in de huursector.

‘Heldere en betrouwbare regelgeving is essentieel om mensen mee te nemen in de energietransitie’

15.11.2024

Hoe kijkt de batterijmarkt naar de uitdagingen van de komende jaren? In deze rubriek geven zeven experts hun visie. Deze week is Wilbert Muilenburg, manager bij Landport Energy, aan het woord.

Consumenten wachten ook steeds langer op aansluiting

14.11.2024

Uit de Hoorzitting Netcongestie in de Tweede Kamer is gebleken dat consumenten ook steeds langer wachten op een aansluiting op het net. Netbeheer Nederland schrijft dat dit komt doordat ook veel lokale netten vol beginnen te raken.

Nieuwe subsidie voor circulaire batterijen

14.11.2024

De Rijksoverheid heeft een subsidie voor het produceren van circulaire batterijen beschikbaar gesteld voor ondernemers die samenwerken met onderzoeksorganisaties.

Biodiversiteit en duurzame energie gaan trough the ROEF

14.11.2024

Op veel platte daken is het al mogelijk om beplanting te combineren met zonnepanelen om bij te dragen aan het waterbeheer, zonne-energie op te wekken en een gebouw te voorzien van isolatie.

12311»  van 138
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën