Bijna alles is te elektrificeren met de juiste software, hardware en financiële middelen

11.09.2024 Gijs de Koning

Bijna alles is te elektrificeren met de juiste software, hardware en financiële middelen

Elektrificatie speelt een steeds belangrijkere rol, in transport, gebouwen en de industrie. Door processen te elektrificeren kan de uitstoot van CO2 worden verminderd en kunnen er op termijn energiekosten worden bespaard. Een belangrijke speler in het elektrificeren van processen is Schneider Electric. Alexandre Golisano, Country President van de Nederlandse tak van Schneider Electric, legt uit welke stappen worden ondernomen om elektrificatie mogelijk te maken, zowel op het gebied van software als hardware.

Elektrificatie van processen kent vele voordelen, maar brengt ook nog steeds veel uitdagingen met zich mee. Golisano is van mening dat bijna alles uiteindelijk geëlektrificeerd kan worden, mits de juiste aanpak en financiële middelen aanwezig zijn.
“We zien eenstijgende vraag voor de elektrificatie. Een deel hiervan komt door het feit dat de EU steeds strengere regelgeving heeft, waardoor bedrijven wel móeten elektrificeren. Maar vaak is het ook een financiële kwestie. Als een elektrisch systeem uiteindelijk goedkoper is door de stijgende energieprijzen, is dat toch wel interessant voor bedrijven”, stelt Golisano.

Schneider biedt oplossingen voor energiemanagement op verschillende niveaus, legt Golisano uit. Er zijn mogelijkheden voor energiemanagement binnen gebouwen, binnen bedrijven, binnen data centers, binnen industrie en in de transportsector. Overal kunnen energiebronnen op elkaar worden aangesloten, zodat zij goed met elkaar communiceren en zo efficiënt mogelijk omgaan met de beschikbare energie.

Schneider Electric biedt open-source oplossingen aan, zodat er altijd een mogelijkheid is om verschillende systemen en apparaten op elkaar aan te sluiten. Dit is vanuit de filosofie van Schneider dat niemand mag worden uitgesloten. “Een energiemanagementsysteem is pas goed te noemen als het je probleem oplost. Het biedt verbeterde waarde op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, efficiëntie, duurzaamheid en connectiviteit”, legt Golisano uit.

Microgrids
Een andere belangrijke ontwikkeling die Golisano aanhaalt, is de implementatie van microgrids, vooral op industriële schaal. Microgrids bieden de mogelijkheid om lokale energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie te integreren en te verdelen, waardoor bedrijven minder afhankelijk worden van het traditionele elektriciteitsnet. "We helpen bedrijven onder andere bij het opzetten van microgrids om hun energieverbruik te verminderen. Dit is belangrijk omdat de overstap van gas naar elektriciteit kan leiden tot minder beschikbare stroom vanuit het net door congestie", legt Golisano uit.

De microgrids zorgen ervoor dat bedrijven minder afhankelijk worden van het net. Door hun energievraag goed af te stemmen op het verbruik en daarbij te letten op de gelijktijdigheid van de energiestromen, is het mogelijk om met een beperkte aansluiting aan het net toch het gewenste resultaat te behalen. Een microgrid is niet beperkt tot één bedrijf; meerdere bedrijven in een industriegebied kunnen bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van een microgrid. “Met de juiste ondersteuning, software-implementatie en samenwerking is bijna alles mogelijk”, stelt Golisano.

Uitdagingen
Hoewel de voordelen van elektrificatie duidelijk zijn, erkent Golisano ook de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. "In Nederland is de grootste uitdaging absoluut de netcongestie", zegt Golisano. Deze congestie beperkt de capaciteit van het elektriciteitsnet, wat bedrijven dwingt om creatieve oplossingen te zoeken, zoals het opzetten van eigen microgrids.

Daarnaast speelt de complexiteit van industriële processen een rol bij de implementatie van elektrificatie. "Het hangt af van de specifieke toepassing. Voor sommige processen is het mogelijk om volledig te elektrificeren, terwijl voor andere een stapsgewijze aanpak nodig is", aldus Golisano. Geld speelt vaak een belangrijke rol in de mate waarin elektrificatie mogelijk is voor een bedrijf. Een andere reden waarom een stapsgewijze implementatie vaak noodzakelijk is, is dat de processen zo min mogelijk stil moeten komen te liggen.

Ondanks de uitdagingen denkt Golisano dat elk industrieel proces dat nu op fossiele brandstoffen draait, kan worden vervangen door een duurzamer proces. Golisano: "Ik denk dat we tegenwoordig bijna overal een oplossing voor hebben, of op zijn minst technologie die in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase is getest op kleinere schaal. Maar de vraag is meer: is het op schaal toepasbaar en is het gemakkelijk te dupliceren? Is de groene meerprijs acceptabel voor de klant, of zijn ze bereid om extra te betalen voor elektrificatie? Dat is volgens mij meer een kwestie van volwassenheid. In principe kun je alles elektrificeren, als je het geld ervoor hebt."

Golisano voorziet dat elektrificatie in de nabije toekomst een standaardpraktijk zal worden in de industrie, vooral naarmate de technologie verbetert en de kosten dalen. "Ik denk dat we in een goede positie verkeren wat betreft technologie", concludeert hij. Tijdens het Recharge Earth event op 18 september zal Alexandre Golisano meer vertellen over proces elektrificatie.