ACM wil duidelijkheid over terugleveren

18.09.2024 Gijs de Koning

ACM wil duidelijkheid over terugleveren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op verzoek van de minister voor Klimaat en Groene Groei een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het wetsvoorstel om de salderingsregeling per 1 januari 2027 af te schaffen. De ACM stelt dat dit haalbaar is, mits er verduidelijking komt over een aantal punten.

Ten eerste vraagt de ACM om duidelijkheid over wat er wordt verstaan onder een ‘redelijke terugleververgoeding’, zoals beschreven in het wetsvoorstel. Verder stelt de ACM dat, om te kunnen optreden tegen onredelijke terugleververgoedingen, het nodig is dat de ACM de bevoegdheid krijgt om een minimale terugleververgoeding in te stellen.

Ten tweede wil de ACM ook duidelijkheid over de wettelijkheid van de terugleverkosten. Hierover wordt nu geen duidelijkheid gegeven in het wetsvoorstel.

Momenteel is het in de Energiewet al zo dat de terugleververgoeding voor huishoudens voor het injecteren van stroom van zonnepanelen op het net nooit negatief mag zijn. De ACM ziet echter dat “energieleveranciers op verschillende manieren de meerkosten van zonnepanelen kunnen doorberekenen. Hierdoor kunnen de kosten die voor het terugleveren van stroom betaald moeten worden hoger zijn dan de ontvangen terugleververgoeding.”