Aantal banen stijgt wereldwijd sterk in de zonnepanelensector

01.10.2024 Sjoerd Rispens

Aantal banen stijgt wereldwijd sterk in de zonnepanelensector

In 2023 werkten 7,2 mensen wereldwijd in de zonnepanelensector. Het is daarmee de sterkst groeiende van de duurzame energiemarkt. Dat blijkt uit onderzoek van de International Renewable Energy Agency (IRENA). Het aantal banen steeg van 13,7 miljoen in 2022 naar 16,2 miljoen.

IRENA plaatst wel een kanttekening. Bijna twee derde van de nieuwe mondiale zonne- en windcapaciteit werd vorig jaar in China geïnstalleerd. China is koploper met naar schatting 7,4 miljoen banen in de hernieuwbare energie, wat neerkomt op 46% van het mondiale totaal. De EU volgde dit voorbeeld met 1,8 miljoen, Brazilië met 1,56 miljoen, en de Verenigde Staten en India, elk met bijna 1 miljoen banen.

Net als de afgelopen jaren kwam de sterkste impuls van de snel groeiende sector zonnepanelen, die wereldwijd 7,2 miljoen banen ondersteunde. Hiervan bevonden zich 4,6 miljoen in China.

Vloeibare biobrandstoffen zorgden voor het op een na grootste aantal banen, gevolgd door windenergie. Brazilië voert de ranglijst van biobrandstoffen aan en is goed voor een derde van de 2,8 miljoen banen in deze sector ter wereld. Door de stijgende productie staat Indonesië op de tweede plaats, met een kwart van de mondiale banen in biobrandstoffen.