IEA: ‘Hittegolven doen wereldwijd elektriciteitsverbruik stijgen’

02.08.2024

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat de elektriciteitsvraag wereldwijd met 4 procent zal groeien in 2024, dankzij China, India en de Verenigde Staten.

Hou het schip op koers en de vaart erin

31.07.2024

We hebben een nieuw kabinet. Dat werd tijd. Hoewel; op het gebied van klimaatbeleid is het demissionaire kabinet gelukkig het afgelopen jaar vooral ook ‘missionair’ geweest en is veel voorgenomen beleid uitgewerkt en ingevoerd.

Tot 6 triljoen dollar nodig voor klimaatneutrale eilanden

31.07.2024

Ondanks hun minimale bijdrage aan de wereldwijde uitstoot zijn eilanden onevenredig kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Ontwikkelende eilandeconomieën zouden tot 6 triljoen dollar nodig hebben voor schone energietechnologieën en infrastructuur, dat meldt het Internationale Energieagentschap (IEA).

De Hypotheker: ‘Financiële prikkels blijven belangrijke factor voor huiseigenaren’

30.07.2024

Het Nederlandse publiek is steeds meer bereid om te investeren in duurzaamheid omdat het  economisch steeds meer rendabel wordt, dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder 1.

Voor het eerst meer zon en wind dan fossiele brandstoffen in elektriciteitsmix van EU

30.07.2024

In de eerste helft van 2024 werd er in Europese Unie meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele brandstoffen. 30 procent van de elektriciteit werd opgewekt uit wind en zon, tegenover 27 procent uit fossiele brandstoffen.

Na Rotterdam mag nu ook Den Haag laadpalen aansluiten op bovenleiding tram

30.07.2024

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat de Haagse vervoersmaatschappij HTM ook laadpalen mag gaan aansluiten op het elektriciteitsnet van de trams.

‘Repareren blijft de makkelijkste oplossing om minder grondstoffen te gebruiken’

30.07.2024

De wereldwijde inzet van batterijen groeit hard: zo vond er volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) in 2023 een ruime verdubbeling plaats van de inzet van batterijen in de energiesector.

Regionaal Energieloket geen oneerlijke concurrentie voor installateurs stelt rechter

26.07.2024

Het installatiebedrijf AAA New Energy heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Almere. Albert Schoute, oprichter van AAA New Energy, stelt dat door het inschakelen en promoten van het Regionaal Energieloket, de gemeente een oneerlijk concurrentievoordeel heeft gecreëerd voor de installateur die samenwerkt met het loket, ten koste van andere installateurs in de regio.

Halfjaarrapport Enexis: Eerste helft van 2024 in teken van bijbouwen en capaciteit slim benutten

25.07.2024

“2024 staat voor ons in het teken van bouwen, bouwen, bouwen”, zegt Enexis in hun halfjaarrapport. De eerste helft van 2024 stond voor Enexis in het teken van het elektriciteitsnet uitbreiden en het optimaliseren van het gebruik van het bestaande net.

De toekomst is zonnig en groen

24.07.2024

Rond het aantreden van het nieuwe kabinet kwam ik nogal wat sombere verwachtingen tegen over de toekomst van het klimaatbeleid. Met name het abrupt schrappen (in 2027) van de salderingsregeling voor zonnestroom kwam als een onverwachte en onaangename verrassing.

Wereldwijde vraag naar elektriciteit blijft stijgen

22.07.2024

Volgens een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) blijft de vraag naar elektriciteit dit en volgend jaar stijgen. Oorzaak voor de stijging is volgens het IEA niet alleen de groeiende elektrificatie door de opkomst van warmtepompen en elektrische auto’s, maar ook economische groei en intense hittegolven dragen hier aan bij.

ACM beslist over drie maatregelen die flexibele afname van elektriciteit stimuleren

22.07.2024

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat het financieel interessanter moet worden voor grootverbruikers om het net bij piekmomenten niet of minder te gaan gebruiken.

In Europa geproduceerde perovskiet zonnecellen

22.07.2024

De productie van perovskiet zonnecellen terugbrengen naar Europa, de productie opschalen, een nieuw type coating ontwikkelen én zorgen dat de zonnecellen circulair en betaalbaar zijn.

Oostenrijks bedrijf introduceert uitvouwbare container met 240 zonnepanelen

19.07.2024

Het bedrijf SolarCont heeft een systeem ontwikkeld voor containers met zonnepanelen die volledig uitvouwbaar zijn, om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken.

Afval uit oude zonnepanelen kan batterijen efficiënter maken

18.07.2024

Een ‘superior-performance’ batterij maken met siliconen uit oude zonnepanelen: dat deden onderzoekers van het Qinqdao Institute of Bioenergy and Bioprocess Technology.

Over- en onderdimensioneren in een congestielandschap

18.07.2024

Hoewel het debat over het over- en onderdimensioneren tegenwoordig steeds minder oplaait, is deze keuze juist in tijden van netcongestie een belangrijke factor wanneer je zonnepanelen aanschaft.

SolarPower Europe stelt verbeterde cyberveiligheidsmaatregelen voor

18.07.2024

Met een elektrisch en digitaal energiesysteem kunnen Europeanen 32 miljard euro besparen tegen 2030 en tot 160 miljard euro tegen 2040, stelt SolarPower Europe.

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen kan oplopen tot 13,7 jaar na afschaffen salderingsregeling

18.07.2024

Volgens het coalitieakkoord zal de salderingsregeling per 2027 worden afgeschaft. Bij aanschaf van zonnepanelen in 2024 is de gemiddelde terugverdientijd 9 jaar, maar afhankelijk van de situatie en toekomstige factoren zijn er grote verschillen te zien.

Subsidie tweedehands elektrische auto’s bijna op

17.07.2024

De subsidie voor tweedehands elektrische auto’s is bijna op, meldt NU.nl. Kopers konden dit jaar tot 2.000 euro subsidie krijgen bij de aanschaf van een tweedehands auto, maar deze subsidiepot raakt waarschijnlijk een dezer dagen leeg.

Energiemarkt ziet steeds meer algoritmische handel

17.07.2024

Uit een marktstudie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat er steeds meer algoritmisch wordt gehandeld op de groothandelsmarkt voor energie. Algoritmisch handelen betekent dat er beslissingen worden gemaakt over het plaatsen van orders, de prijs en de grootte van de orders op de energiemarkt zonder menselijke interventie.

Energiebedrijven stimuleren klanten om opgewekte energie meer zelf te gebruiken

16.07.2024

Om klanten te stimuleren hun zelfopgewekte stroom meer te gebruiken, starten energiebedrijven een campagne. Deze moet aanzetten tot het gebruiken van energie wanneer er veel energie beschikbaar is.

12311»  van 131
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën