Vandaag voor het eerst dit jaar negatieve energieprijzen

01.05.2024

De energieprijs bij een dynamisch contract zal vandaag voor de eerste keer dit jaar negatief worden. Dat betekent dat het gebruiken van energie vandaag geld op kan leveren.

Ook Vattenfall en Essent gaan terugleverkosten rekenen voor zonnestroom

01.05.2024

Vattenfall en Essent gaan terugleverkosten rekenen voor het opwekken van zonnestroom, dat meldt het AD. Eerder deze week meldde Eneco al dat ze terugleverkosten gaan rekenen voor elke kilowattuur die een klant met zonnepanelen levert aan het net.

Lokaal energie delen met Local4Local

01.05.2024

Local4Local is een coöperatief samenwerkingsproject waar energiecoöperaties zich bij aan kunnen sluiten om het delen van energie mogelijk te maken op een transparante en democratische manier.

De kop is eraf: einde van het begin of begin van het einde?

01.05.2024

Het voelt misschien nog een beetje onwerkelijk, maar het is waar: Nederland is wereldkampioen zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Er staat in ons land nu ruim 25 gigawattpiek aan zonnestroomsystemen, ofwel 1.

Eneco gaat terugleverkosten in rekening brengen

30.04.2024

Eneco gaat vanaf juni terugleverkosten in rekening brengen voor klanten met zonnepanelen en een variabel contract. Op die manier komen de kosten voor het opwekken van zonne-energie bij zonnepanelen-eigenaren te liggen, en wordt het gebruiken van zonne-energie op momenten dat het beschikbaar is gestimuleerd.

Duitse zonnepanelenfabrikant Solarwatt sluit fabriek in Dresden

30.04.2024

PV-fabrikant Solarwatt gaat zich voortaan richten op het produceren van ‘compleetoplossingen’ en energiemanagementsystemen. Door de ongunstige Europese zonnepanelenmarkt moeten zij hun productie in Dresden stoppen.

IEA: ‘Snelle uitbreiding van batterij van cruciaal belang voor toekomstige energiezekerheid’

30.04.2024

Vorig jaar vond er een ruime verdubbeling plaats van de inzet van batterijen in de energiesector, maar wereldwijd is een verzesvoudiging nodig richting 2030 om de doelstellingen te halen, dat concludeert het Internationaal Energieagentschap (IEA) in het recent verschenen rapport Batteries and Secure Energy Transitions.

Rijksoverheid investeert 250 miljoen in de productie van volledig hernieuwbare waterstof

29.04.2024

De Rijksoverheid heeft zeven projecten uitgekozen die subsidie krijgen voor het produceren van volledig hernieuwbare waterstof. De 250 miljoen euro wordt verdeeld over de projecten die samen 101 megawatt aan elektrolysecapaciteit moeten gaan opwekken.

TenneT verwacht daling in transportkosten voor 2025

29.04.2024

Netbeheerder TenneT voorspelt dat in 2025 de transportkosten voor elektriciteit in 2025 gaan dalen met 2 procent voor hoogspanning en 12 procent voor extrahoogspanning.

Gebrek aan economische prikkels en beleid staan een systeem van ‘batterijen op wielen’ nog in de weg

29.04.2024

Ondanks alle marktuitdagingen stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in de recent verschenen Global EV Outlook 2024 dat bijna een op de vijf auto’s elektrisch zal zijn in de Europese Unie.

Aantal laadpunten opnieuw sterk gegroeid

26.04.2024

Het aantal laadpunten in Nederland is eind maart 2024 uitgekomen op 674.000, een groei van ruim 30 procent ten opzichte van een jaar eerder, dat blijkt uit de Voortgangsrapportage 2023 van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

Net-Zero Industry Act goedgekeurd door Europees Parlement

26.04.2024

Leden van het Europees Parlement hebben de Net-Zero Industry Act definitief goedgekeurd. Het is voor de nationale lidstaten nu zaak om de wet nu zo snel mogelijk te implementeren.

Behoorlijk draagvlak voor meer Nederlandse energie

26.04.2024

64 procent van de Nederlanders vindt de energietransitie noodzakelijk en liefst 83 procent wil dat Nederland zoveel mogelijk van zijn eigen energie gaat opwekken, dat blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction.

Toenemende projectvrijval in recente SDE-rondes

26.04.2024

Dutch New Energy Research (DNE Research) heeft onlangs de realisatiegraad en projectvrijval van zonnestroomprojecten geanalyseerd, gebruikmakend van de nieuwste SDE-gegevens verstrekt door de RVO.

Maatregelen om netcongestie tegen te gaan in Flevoland, Utrecht en Gelderland

25.04.2024

De minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten presenteert in een Kamerbrief uitgewerkte maatregelen om netcongestie tegen te gaan. De maatregelen worden als eerst ingevoerd in de provincies Flevoland, Utrecht en Gelderland, omdat de problemen met netcongestie daar het grootst zijn.

Solarge breidt fabriek uit met nieuwe financiering

25.04.2024

De Nederlandse zonnepanelenfabrikant Solarge heeft financiering gekregen om de productie van hun fabriek op te schalen. Via impactfondsen en bestaande investeerders haalden Solarge 3 miljoen euro op.

Europa stelt ambitieuze plannen voor zonne-energie, maar plannen voor infrastructuur ontbreken

25.04.2024

EU-landen stellen ambitieuze doelen voor het installeren van zonnepanelen, gemiddeld zijn die 87 procent hoger dan in voorgaande plannen. Volgens het rapport dat SolarPower Europe over deze plannen schrijft, lopen die plannen wel achter wat betreft doelstellingen voor het gehele energiesysteem.

Techniek Nederland over uitbreiding Milieuprestatie Gebouwen: ‘Het moet wel uitvoerbaar zijn’

25.04.2024

Echt grote zorgen maken ze zich nog niet bij Techniek Nederland, maar hoofdbrekens krijgen ze er wel van. Demissionair minister Hugo De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) aanscherpen.

Stroomversnellers: batterijen in de energiehandel

25.04.2024

Er is veel te doen rondom batterijen. Dit geldt niet alleen voor de grote batterijen die worden aangesloten op de hoogspanningsstations van TenneT, maar ook voor de kleinere thuisbatterijen.

PBL: ‘Elektriciteit blijft werkpaard van de klimaattransitie, maar ook controversiële opties zijn nodig’

24.04.2024

De beschikbaarheid van genoeg energiebronnen blijft onduidelijk en daardoor “is het geen kwestie van of-of, maar van en-en”. Uitstellen of uitsluiten van opties – zoals biomassa en biogrondstoffen met afvang en opslag van CO2 – maakt de opgave “bijna of zelfs helemaal onmogelijk”, dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van ruim dertig doorgerekende techno-economische trajecten.

Hoe BIPV toegankelijk wordt gemaakt

23.04.2024

Building-integrated photovoltaics (BIPV) biedt talloze mogelijkheden bij het plaatsen van zonnepanelen op een esthetische en praktische manier. Waar een normaal zonnepanelensysteem vaak op het dak ligt wordt BIPV veel toegepast op en aan gevels.

12311»  van 123
Nieuws
Open zoekhulp