Minder zorgen om energierekening bij mensen die duurzame maatregelen hebben genomen

25.06.2024 Evelien Schreurs

Minder zorgen om energierekening bij mensen die duurzame maatregelen hebben genomen

Mensen met zonnepanelen, warmtepompen en woningisolatie maken zich minder zorgen over hun energierekening. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Van de mensen die geen maatregelen hebben genomen maakt 48 procent zich zorgen over hun energiekosten. Bij mensen met één of meer maatregelen is dat 39 procent en bij mensen die twee of meer maatregelen hebben genomen is dat 31 procent. Het gaat hierbij om maatregelen als  zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto’s en isolatiemaatregelen.

71 procent van de zonnepanelenbezitters geeft aan zich door deze aanschaf minder zorgen te maken over hun energierekening. Voor bezitters van warmtepompen is dat 61 procent, voor isolatiemaatregelen is dat 60 procent. Bezitters van zonnepanelen met een lager inkomen geven vaker dan gemiddeld aan dat ze zich door de aanschaf van zonnepanelen minder zorgen maken over hun energierekening.

“Het zou goed zijn om deze ‘zorgenverlichters’ voor iedereen bereikbaar te maken”, zegt voorzitter van de NVDE Olof Van der Gaag. “Bijvoorbeeld door een grootschalige aanpak van woningverbetering in oude wijken, een snelle uitrol van zonnepanelen op daken van huurhuizen en het bereikbaar maken van elektrische auto’s voor mensen met lagere inkomens.”