Goedkope stroom is vaak duurzame stroom: zo garandeert 1Komma5˚ lage stroomtarieven

06.09.2024

Het uitgangspunt van energiebedrijf 1Komma5˚ is om stroom te gebruiken op de momenten dat die het goedkoopst is. Dat wordt gedaan door een dynamisch energietarief en kunstmatige intelligentie te koppelen aan zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen en zelfs laadpalen.

Nederlandse netbeheerders pleiten voor herberekening kosten

05.09.2024

Door de stijging van de energieprijzen en de investeringen in het Nederlandse energienet zijn de netkosten voor elektriciteit ook flink gestegen. Netbeheerders roepen daarom op de manier waarop de kosten worden berekend te herzien, schrijft Netbeheer Nederland.

Grootschalig elektriciteit opslaan met het proces van roesten en ontroesten

05.09.2024

Water, lucht en ijzer zijn de belangrijkste componenten van de batterij die Ore Energy heeft ontwikkeld. De batterij werkt op het principe van roesten en ontroesten, bevat geen kritieke materialen en wordt geproduceerd in Europa.

Coalitie roept politiek op meer technische arbeidsmigranten toe te laten

04.09.2024

De industriecoalitie, bestaande uit FME, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, Techniek Nederland, WENB en BOVAG, de politiek opgeroepen om meer grip arbeidsmigratie te creëren.

België gaat zonne-energie beter benutten met vier nieuwe maatregelen

04.09.2024

Ook België kampt met de gevolgen van de populariteit van zonnepanelen in de afgelopen jaren. De Belgische markt is relatief stabiel en de Belgen zijn tevreden met hun zonnepanelen, maar netbeheerders waarschuwen voor overproductie, ook wel ’ incompressibiliteit’ genoemd in Vlaanderen.

Grondstofgebruik hernieuwbare energie nog te hoog

03.09.2024

Uit een analyse van verschillende onderzoeken door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), blijk dat er het grondstofgebruik van Nederland alleen substantieel kan worden teruggedrongen door middel van circulair ontwerp en levensduur verlenging.

Zonnepanelenbedrijven bundelen krachten

03.09.2024

Zeven zonnepaneleninstallateurs slaan in Nederland de handen ineen en betreden onder het Belgische Energreen-label de Nederlandse markt. Rik Silderhuis, voormalig eigenaar van KiesGroen en nu manager van Energreen Pro, en Rubin Geurts, general manager bij Energreen NL, leggen uit hoe deze samenwerking werkt en hoe deze bijdraagt aan het verbeteren van de positie van installatiebedrijven in de markt.

De perfecte balans tussen opwek, gebruik, opslag en onbalanshandel in één energiesysteem

03.09.2024

Energie optimaal opwekken, gebruiken, opslaan én verhandelen: het is geen gemakkelijk spelletje. De combinatie van deze vier zorgt voor een uitdaging die je niet meer één-twee-drie op een bierviltje zet en even aanstuurt.

Grote uitdagingen te overbruggen voordat CO2-verwijdering een goede oplossing is

02.09.2024

In het adviesrapport van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) De Lucht Klaren wordt omschreven hoe de Nederlandse overheid CO2-verwijdering uit de atmosfeer kan stimuleren en organiseren de aankomende jaren.

Er moet iets gebeuren in de zonne-energiesector: ‘Een bedrijf kan niet een jaar op pauze staan’

30.08.2024

Hoewel de zomer van 2024 – dankzij augustus – een bovengemiddelde temperatuur en meer zonuren kende, heeft het niet voor een aantrekkende vraag naar zonnepanelen gezorgd.

ANWB stopt met nachtelijke blokkeertarieven

29.08.2024

Als gebruikers een publieke laadpaal te lang bezet houden, betalen zij een blokkeertarief. Hiermee willen aanbieders van publieke laadpalen voorkomen dat auto’s de laadpaal bezet blijven houden terwijl de auto al vol is geladen.

Onderzoek wijst bijna 1.200 mogelijke locaties voor energiehubs aan

29.08.2024

In een onderzoek van Royal Haskoning DHV worden energiehubs gecategoriseerd in vier families: gebouwde omgeving, mobiliteit, bedrijventerreinen en cluster 6-bedrijven.

In Vlaanderen is het na enorme groei van zonnepanelen voor huishoudens nu de beurt aan bedrijfsdaken

28.08.2024

Een subsidie heeft een enorme boost gegeven aan het aantal geïnstalleerde zonnepanelen in Vlaanderen. Daarmee groeit het aandeel groene energie in de energiemix gestaag door en lijken de gestelde energiedoelstellingen gehaald te worden.

Bonus voor het plaatsen van een batterij op de juiste locatie

27.08.2024

Energieleverancier Eneco pleit voor een bonus voor stroomafnemers die batterijen en electrolyseren plaatsen op locaties waar zij het net minder mee belasten. De maatregel moet netcongestie tegengaan en de stijging van nettarieven dempen.

VNO-NCW: ‘Stijging netwerkkosten kan niet zo doorgaan’

27.08.2024

In de afgelopen twee jaar zijn de Nederlandse netwerkkosten verdrievoudigd, terwijl de netwerkkosten in België, Frankrijk en Duitsland zo’n 80 procent lager liggen, dat blijkt uit het rapport Grid Fee Outlook for the Netherlands 2045 van onderzoeksbureau Aurora Energy Research dat het recentelijk overhandigde aan Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei.

Ik wil geen aansluiting

27.08.2024

Het is zomer en dan zit ik vaak ik de tuin. Ik woon wat landelijk en heb tien huizen om mij heen, een klein buurtje waar iedereen elkaar kent en ik mijmer wat. Van de 11 woningen hebben er 7 zonnepanelen variërend van 8 tot 24 stuks.

TenneT gaat eerste tijdsgebonden contact aan met GIGA Storage

26.08.2024

TenneT heeft een nieuw soort een overeenkomst afgesloten met GIGA Storage, leverancier en beheerder van batterijopslagsystemen. Het contract is een unicum omdat het voor het eerst is dat er afspraken zijn gemaakt over de momenten waarop er van het net gebruik gemaakt mag worden.

Publieke laadpalen steeds dichter bij huis, als je in de Randstad woont

26.08.2024

Uit een analyse van NU.nl blijkt dat het laadnetwerk in Nederland steeds beter bereikbaar wordt. Er zijn echter nog grote verschillen in de bereikbaarheid van publieke laadpalen tussen de Randstad en daarbuiten.

Efficiënte, duurzame PILATUS-zonnepanelen kunnen voorlopig nog niet de markt op

26.08.2024

In het PILATUS-project worden zonnecellen en -modules ontwikkeld met hogere efficiëntie, een korter productieproces, langere levensduur en met een productie die in Europa plaatsvindt.

Hoe oliestaat Texas meer zonne-energie produceert dan Californië

23.08.2024

Texas staat sinds jaar en dag bekend om zijn conservatieve bevolking en de productie van olie en gas. Des te opvallender is het dat Texas nu in totaal 23,6 gigawatt opwekkingscapaciteit aan zonnepanelen heeft geplaatst, waarvan 21 gigawatt in de afgelopen vijf jaar.

Zeeuwse zonnepanelenbezitters krijgen vergoeding voor uitzetten zonnepanelen

22.08.2024

Energieleverancier Eneco en netbeheerder Stedin zijn een proef gestart waarbij eigenaren van zonnepanelen beloond worden voor het uitzetten van de omvormer van hun zonnepanelen.

12311»  van 133
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën