Behoorlijk draagvlak voor meer Nederlandse energie

26.04.2024

64 procent van de Nederlanders vindt de energietransitie noodzakelijk en liefst 83 procent wil dat Nederland zoveel mogelijk van zijn eigen energie gaat opwekken, dat blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction.

Toenemende projectvrijval in recente SDE-rondes

26.04.2024

Dutch New Energy Research (DNE Research) heeft onlangs de realisatiegraad en projectvrijval van zonnestroomprojecten geanalyseerd, gebruikmakend van de nieuwste SDE-gegevens verstrekt door de RVO.

Maatregelen om netcongestie tegen te gaan in Flevoland, Utrecht en Gelderland

25.04.2024

Deminister voor Klimaat en Energie Rob Jetten presenteert in een kamerbrief uitgewerkte maatregelen om netcongestie tegen te gaan. De maatregelen worden als eerst ingevoerd in de provincies Flevoland, Utrecht en Gelderland, omdat de problemen met netcongestie daar het grootst zijn.

Solarge breidt fabriek uit met nieuwe financiering

25.04.2024

De Nederlandse zonnepanelenfabrikant Solarge heeft financiering gekregen om de productie van hun fabriek op te schalen. Via impactfondsen en bestaande investeerders haalden Solarge 3 miljoen euro op.

Europa stelt ambitieuze plannen voor zonne-energie, maar plannen voor infrastructuur ontbreken

25.04.2024

EU-landen stellen ambitieuze doelen voor het installeren van zonnepanelen, gemiddeld zijn die 87 procent hoger dan in voorgaande plannen. Volgens het rapport dat SolarPower Europe over deze plannen schrijft, lopen die plannen wel achter wat betreft doelstellingen voor het gehele energiesysteem.

Techniek Nederland over uitbreiding Milieuprestatie Gebouwen: ‘Het moet wel uitvoerbaar zijn’

25.04.2024

Echt grote zorgen maken ze zich nog niet bij Techniek Nederland, maar hoofdbrekens krijgen ze er wel van. Demissionair minister Hugo De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) aanscherpen.

Stroomversnellers: batterijen in de energiehandel

25.04.2024

Er is veel te doen rondom batterijen. Dit geldt niet alleen voor de grote batterijen die worden aangesloten op de hoogspanningsstations van TenneT, maar ook voor de kleinere thuisbatterijen.

Hoe BIPV toegankelijk wordt gemaakt

23.04.2024

Building-integrated photovoltaics (BIPV) biedt talloze mogelijkheden bij het plaatsen van zonnepanelen op een esthetische en praktische manier. Waar een normaal zonnepanelensysteem vaak op het dak ligt wordt BIPV veel toegepast op en aan gevels.

Energiezuinige woningen in meerwaarde gestegen

22.04.2024

De meerwaarde van energiezuinige woningen is in het eerste kwartaal van dit jaar flink toegenomen. Woningen met energielabel A+ zijn gemiddeld 23 procent meer waard dan een vergelijkbare woning met energielabel G.

Waterstof produceren zonder water en zonder stroom

22.04.2024

Waterstof wordt vaak bekritiseerd als brandstof of energiedrager omdat er veel (duurzame) energie voor nodig is om het te produceren. Het grootste gedeelte van de waterstof welke in Nederland wordt gebruikt voor de industrie wordt geproduceerd door de omzetting van aardgas, maar wat als er waterstof geproduceerd kan worden zonder water en zonder stroom? Het waterstofpaneel van Solhyd kan, doormiddel van het afvangen van de vochtige buitenlucht, waterdamp omzetten in zuurstof en waterstof.

Europese productiedoelstelling raakt steeds verder uit zicht

19.04.2024

In 2021 introduceerde de Europese Commissie het European Solar Initiative om de Europese productie van zonnepanelen te bevorderen. Vanaf 2025 zou de Europese Unie over een eigen jaarlijkse productiecapaciteit van 20 gigawatt beschikken.

Pakket maatregelen moet gebruik elektriciteitsnet flexibeler maken

18.04.2024

De ACM heeft vandaag een pakket aan maatregelen gepresenteerd om netcongestie tegen te gaan. Hiermee moet het stroomnet flexibeler en efficiënter gebruikt worden.

Finse startup upcyclet oude Tesla batterijen voor industriële toepassing

18.04.2024

Door energieopslag te combineren met slimme software en financieringsopties lijkt Cactos de gouden drieluik in handen te hebben. Cactos, vernoemd naar de batterij van de natuur, de cactus die water opslaat wanneer het beschikbaar is, biedt eerste- en tweedehands batterijen aan voor commerciële en industriële partijen.

De thuisbatterijmarkt groeit door nieuwe verdienmodellen

18.04.2024

De Nederlandse markt voor thuisbatterijen ontwikkelt zich in een rap tempo, wat duidelijk blijkt uit de opkomst van diverse verdienmodellen. Thuisbatterijen worden niet langer enkel gebruikt om zelfopgewekte zonne-energie te benutten of slim te handelen met variabele uurprijzen.

Energiesysteem van gebouwen centraal aansturen met slim platform

17.04.2024

Wanneer verschillende apparaten – zoals zonnepanelen en een warmtepomp – de energievoorziening in een gebouw regelen, moeten die over het algemeen apart van elkaar bestuurd worden.

Kabinet verhoogt nationale CO2-heffing richting ‘de grenzen van wat tot en met 2030 uitvoerbaar is’

16.04.2024

Mede dankzij stijgende gas- en Europese CO2-prijzen stijgen de elektriciteitsprijzen momenteel, stelt Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Elektriciteit.

Solar Charter en staatssteun: waar zetten we op in?

16.04.2024

Een uitnodiging in 2012 om te helpen met het ontwikkelen van een fabriek voor de productie in zonnepanelen heb ik afgeslagen. Wat ik mij herinner was dat een geloofwaardige startup destijds zo’n 25 miljoen euro aan kapitaal zou kosten.

Europese energieministers ondertekenen EU Solar Charter

15.04.2024

De EU Solar Charter is vandaag ondertekend door 23 Europese ministers van Energie en ongeveer 100 vertegenwoordigers van de Europese zonne-energiesector. Het is een gezamenlijke inspanningsbelofte van regeringen en de sector om de Europese productie van zonne-energieproducten te ondersteunen.

Grootste batterijpark van Nederland komt in Lelystad

15.04.2024

Equans Solar & Storage en Equans Nederland hebben, in opdracht van ENGIE, een batterijproject van 35 megawatt en 100 megawattuur aangekondigd. Wanneer het project is gerealiseerd in 2025, is het het grootste batterijpark van Nederland.

15.04.2024

Het is niet uit te sluiten dat netcongestie in de toekomst ook in België grootschalig zal voorkomen. Elia, de Belgische hoogspanningsnetbeheerder heeft een kaart uitgebracht (de zogenaamde hosting capacity map) die mogelijke congestieproblemen in beeld brengt in bepaalde zones in 2025 of 2032.

Batterijen bieden noodoplossing voor stroomvoorziening van de Efteling

12.04.2024

De Efteling moet nog jaren wachten op een zwaardere elektriciteitsaansluiting. Ondertussen heeft het attractiepark een groeiende elektriciteitsvraag door elektrificering en uitbreidingen zoals nieuwe attracties en een extra hotel.

12311»  van 123
Nieuws
Open zoekhulp