ACM doet verder onderzoek naar rechtmatigheid hoge terugleverkosten

21.08.2024

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar terugleverkosten die hoger worden dan de vergoeding die consumenten met zonnepanelen krijgen voor het terugleveren van zonnestroom.

Amsterdam biedt subsidie voor duurzame en lichte zonnepanelen

21.08.2024

De gemeente Amsterdam heeft 700.000 euro beschikbaar gesteld voor het aanschaffen van zonnepanelen die lichtgewicht zijn of duurzaam geproduceerd. Iedereen die binnen de gemeente Amsterdam zonnepanelen wil aanschaffen voor de plaatsing hiervan kan aanspraak maken op de subsidie.

Energiemanagementsysteem voor consumenten nu ook los verkrijgbaar

21.08.2024

Elf jaar geleden richtten de broers Milan en Patrick van der Meulen het bedrijf Soly op. Dat begon als bedrijf dat zonnepanelen verkoopt en installeert, maar ondertussen leveren zij een totaalpakket van zonnepanelen, thuisbatterij, laadpaal, samen met energiemanagementsysteem en dynamisch energiecontract.

Wat zijn jouw cirkels van invloed en betrokkenheid?

20.08.2024

Wie gaat waarover in de energietransitie? Volksvertegenwoordigers willen het weten, bestuurders en ambtenaren ook. Het antwoord is maar een deel van het verhaal.

20.08.2024

Vergrijzing, weinig doorstroom vanuit opleidingen, het zijn enkele redenen waarom de personeelsproblemen zo groot zijn en de energietransitie niet zo snel verloopt als velen graag willen.

Batterijen zitten vol kritieke en strategische grondstoffen

19.08.2024

Batterijen vormen een belangrijk onderdeel van de energietransitie, bijvoorbeeld in elektrische auto’s en thuisbatterijen. Welke kritieke en strategische grondstoffen zitten er in lithium-ion batterijen? Solar365 spreekt Irina Patrahau, hoofdonderzoeker geopolitiek van kritieke grondstoffen en supply chains bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

HAN Solarboat behaalt vierde plaats in Solarboatrace Monaco

16.08.2024

De HAN Solarboat van de HAN University of Applied Sciences en Qconcepts Design & Engineering  nam onlangs deel aan de prestigieuze Monaco Energy Boat Challange en behaalde, ondanks aanzienlijke tegenslagen, de vierde plaats.

Batterijen voor heavy duty en offroad voertuigen

15.08.2024

Zo’n 12 procent van de Nederlandse CO2 uitstoot is afkomstig van de transportsector. Door vervoersmiddelen te elektrificeren kan die uitstoot sterk worden teruggebracht.

Netbeheerders publiceren kaders voor congestieverzachters

14.08.2024

Congestieverzachters kunnen door hun stroomverbruik af te stemmen op piekmomenten bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Hiervoor krijgen zij een vergoeding en voorrang op de wachtlijst voor transportvermogen.

Welke batterij voorkomt netcongestie?

14.08.2024

Een batterij kan stroom van het net afnemen op momenten dat de zon schijnt en de wind waait en er overproductie ontstaat aan stroom. Om het elektriciteitsnet op de juiste momenten te kunnen ontlasten moeten batterijen aangestuurd kunnen worden.

Wetenschappers halen 27 procent rendement met nieuw zonnefolie

12.08.2024

Wetenschappers van de Oxford University hebben een siliciumloze zonnefolie ontwikkeld met een rendement van 27 procent. Volgens de onderzoekers zou een rendement tot wel 45 procent haalbaar kunnen zijn.

Zonne-installaties hebben betere bescherming tegen cyberaanvallen nodig

12.08.2024

Onderzoek van cybersecurityspecialisten van Secura en energie-experts van Topsector Energie laat zien dat de impact van cyberaanvallen op zonnepanelen grote maatschappelijke, fysieke en economische gevolgen kan hebben.

Elektriciteitsprijs en -vraag stijgen door hoge Europese temperaturen

12.08.2024

Door Europese hittegolven is de temperatuur niet alleen flink opgelopen, maar ook het gebruik van airconditioning en daardoor de elektriciteitsvraag. Dit en lichte nervositeit op de gasmarkt zorgen voor een lichte stijging in de elektriciteitsprijzen, stelt Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Elektriciteit.

2024 kende nu al meer uren met een negatieve stroomprijs dan 2023

09.08.2024

Dit jaar zijn er 326 uren geweest met een negatieve stroomprijs, dat meldt Zonneplan. Dat zijn er nu al meer dan het vorige recordjaar 2023, toen waren er 316 uren met een negatieve stroomprijs.

Meer leenruimte voor aanschaf van zonnepanelen

08.08.2024

De laatste tijd zijn lonen harder gestegen dan de uitgaven, blijkt uit cijfers van het Nibud. Daardoor mogen huishoudens, van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) vanaf november een hoger bedrag lenen om verduurzamingsmaatregelen te nemen.

Duitse stroom van zonneparken met batterijen goedkoper dan elektriciteitscentrales

07.08.2024

In Duitsland is elektriciteit van grote grondgebonden zonneparken in combinatie met batterijen goedkoper geworden dan stroom van fossiele elektriciteitscentrales, dat concluderen onderzoekers van het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (Fraunhofer ISE) ontdekt.

Wordt Utrecht de eerste bidirectionele stad van de wereld?

07.08.2024

Utrecht krijgt als eerste regio ter wereld de mogelijkheid om bidirectionele laadtechnologie grootschalig in te zetten. 10.000 auto’s hebben ongeveer 100 megawatt aan flexibel vermogen, waarmee de ergste netcongestie in de regio Utrecht kan worden voorkomen.

Rijksoverheid lanceert nieuwe subsidie voor productie groene technologieën

05.08.2024

Op 1 oktober 2024 wordt de Investeringssubsidie Maakindustrie Klimaatneutrale Economie (IMKE) opengesteld. De subsidie is bedoeld voor het opzetten van productielijnen voor het produceren van batterijen, elektrolysers, zonnepanelen en het uitbreiden of ombouwen van bestaande productiecapaciteit hiervan.

11 procent groene elektriciteit verloren door afschakeling in juli

05.08.2024

In juli werd 11 procent van alle opgewekte groene elektriciteit door afschakeling afgedankt. Door de grote hoeveelheid energie op het net en het gebrek aan vraag op momenten dat de zon sterk scheen en de wind waaide moesten er wind- en zonneparken tijdelijk worden afgeschakeld, bleek uit de maandcijfers van energieopwek.

Een klimaatneutrale EU vereist slechts 2,2 procent van het beschikbare land

05.08.2024

Zelfs wanneer er rekening wordt gehouden met de strikte landbouw-, milieu- en biodiversiteitsbeperkingen, bufferzones en technische factoren, is 5,2 procent van het landoppervlak van de EU geschikt voor onshore wind- en zonne-energieprojecten, dat concludeert het European Environmental Bureau in het rapport Land for Renewables.

IEA: ‘Hittegolven doen wereldwijd elektriciteitsverbruik stijgen’

02.08.2024

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat de elektriciteitsvraag wereldwijd met 4 procent zal groeien in 2024, dankzij China, India en de Verenigde Staten.

12311»  van 132
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën