Klimaatbeleid (en -budget) niet door de shredder, wel uitgekleed

17.05.2024

Volgens de PVV kon het klimaatbeleid wel “door de shredder”. Zo’n vaart zal het niet lopen, blijkt uit het recent gepresenteerde coalitieakkoord Hoop, lef en trots van PVV, VVD, NSC en BBB.

Coalitieakkoord:

16.05.2024

Om in de energievoorziening minder afhankelijk te worden van het buitenland en leveringszekerheid te kunnen bieden, gaat het nieuwe kabinet inzetten op het produceren van meer duurzame energie in Nederland, kerncentrales en gaswinning op de Noordzee.

Gunstige energieprofielen en onderling vertrouwen maken energy hub mogelijk

16.05.2024

Als oplossing voor de steeds grotere problemen met netcongestie besloten bedrijven op het Kempisch bedrijvenpark in Hapert om energie te gaan delen. In een energy hub gaan de bedrijven elektriciteit opwekken, opslaan en hun piekverbruik op elkaar afstemmen.

Minister Adriaansens wil meer duidelijkheid scheppen voor mkb’ers

15.05.2024

Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens schreef in een update aan de Tweede Kamer over de verduurzaming van de middel- en kleinbedrijven in Nederland, dat er meer zicht moet komen op de manier waarop  subsidies en investeringen worden verdeeld over de bedrijven en welke steun waar heen gaat.

Tweede van de grote drie energieleveranciers gaat terugleverkosten rekenen

15.05.2024

Vattenfal maakt vandaag bekend dat zij per 1 juli 2024 terugleverkosten gaan rekenen voor klanten met een vast en variabel contract. Daarmee is Vattenfal de tweede van de drie grootste energieleveranciers (Vattenfal, Essent en Eneco) in Nederland die terugleverkosten gaan rekenen.

TenneT verwacht geen problemen leveringszekerheid tot 2030

15.05.2024

In de jaarlijkse Monitor Leveringszekerheid van TenneT stelt de netbeheerder dat er tot 2030 geen problemen worden verwacht. Tegen 2033 verwacht TenneT dat de leveringszekerheid lager wordt en adviseert de netbeheerder het kabinet om voor de periode maatregelen te nemen.

Vervanging van de SDE++ moet zorgen voor eerlijkere verdeling van baten en lasten

14.05.2024

Zon- en windenenergie blijven financiële steun krijgen vanuit de overheid, schrijft demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten in een Kamerbrief, maar dat gaat wel een andere vorm krijgen.

TNO opent lab voor het ontwikkelen en testen van batterij-innovaties

14.05.2024

Om nieuwe batterij-technologieën op te schalen en sneller te kunnen ontwikkelen, opent TNO het Battery Lab in Eindhoven. Hier kunnen batterijcellen ontworpen en getest worden, en uiteindelijk worden klaargemaakt voor massaproductie.

Er is veel meer inzet nodig op energiebesparing

14.05.2024

Er is veel meer inzet op energiebesparing nodig om de doelen van Parijs binnen bereik te houden. Op de Klimaatconferentie van Dubai 2023 (COP28) is daarom afgesproken dat landen het tempo waarmee ze hun energie-efficiëntie verbeteren vóór 2030 verdubbelen.

Aankondiging grootste circulaire zonne-energiesysteem ter wereld steun in de rug voor duurzamere, Europese zonnepanelen

14.05.2024

ENGIE, SABIC en Solarge gaan gezamenlijk het grootste circulaire zonne-energiesysteem ter wereld bouwen. De installatie van 2,4 megawatt zal de SABIC-site in Genk in ongeveer 5 procent van zijn energiebehoefte gaan voorzien en hiermee zo’n 800 ton CO2-uitstoot per jaar vermijden.

Hoge participatiegraad energietransitie onder Nederlanders

13.05.2024

Uit onderzoek van Engie in samenwerking met onderzoeksbureau CSA Institute en de onafhankelijke denktank Fondation Jean-Jaurè, blijkt dat 59 procent van de Nederlanders actie heeft ondernomen om de energietransitie te bevorderen.

Re-PV in Nederland

13.05.2024

Terra Solis Solutions haalt een recyclebaar paneel van Taiwanees zonnepanelenfabrikant URECO naar Nederland. URECO fabriceert panelen die vergelijkbaar zijn met de zonnepanelen die al op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn.

Beschermd tegen de zon met zonnepanelen

10.05.2024

Ecoplant komt voor deze zomer met een nieuw product: de Solarsol. De Solarsol werkt als een parasol en is gemaakt van zonnepanelen. De Solarsol kan direct via het stopcontact worden aangesloten om zo energie op te wekken.

Hogere opbrengst met optimizer per zonnecelgroep

09.05.2024

Meestal wordt de opbrengst van zonnepanelen gelimiteerd door de zwakste zonnecel. Een deel dat beschadigd is of waar schaduw op valt, brengt dan minder elektriciteit op.

ACM doet uitspraak over doorberekening meerkosten zonnepanelen

08.05.2024

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar de redelijkheid van het doorbereken van meerkosten aan huishoudens met zonnepanelen door de energieleveranciers en concludeerde dat deze niet onredelijk zijn.

Verplichte registratie voor thuisbatterijen

08.05.2024

Eigenaren van thuisbatterijen tot 1 megawatt moeten deze vanaf 7 mei 2024 verplicht registreren op energieleveren.nl, meldt Netbeheer Nederland. Energieleveren.

De SolarBEAT-testfaciliteit

08.05.2024

De SolarBEAT-testfacilitiet op de technische universiteit van Eindhoven is al tien jaar operatief in het testen van Building Integrated Photovoltaics (BIPV). SolarBEAT (Solar Building Elements Application Testing) test verschillende producten in het BIPV segment, van zonnedakpannen tot gekleurde panelen, en verzamelt data voor de industrie.

HCSS: ‘Snellere energietransitie is noodzakelijk’

07.05.2024

Onlangs publiceerde het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) het rapport Een snelle energietransitie: niet alleen voor het klimaat!. Hierin stellen de onderzoekers dat de EU de energietransitie naar een systeem gebaseerd op duurzame energiebronnen moet versnellen.

Een jaar lang dalende prijzen, wat doet dat met een mogelijk prijsherstel?

07.05.2024

Nu de lente halverwege is en de temperaturen op beginnen te lopen, komt er ook een voorzichtig optimisme los in de zonne-energiesector. Er is sprake van heel licht prijsherstel en een aantrekkende vraag.

Samenwerking van 27 bedrijven voor zero-emissie logistiek

06.05.2024

27 bedrijven en instellingen gaan samenwerken in het doen van onderzoek en innovatie bij Charging Energy Hubs: slimme oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.

Duurzaamheidseconomen pleiten voor het verleggen van de energietransitiekosten

06.05.2024

In een brief aan de formerende partijen stelt het Sustainable Finance Lab, een denktank voor duurzaamheidseconomen, onder andere dat het volgende kabinet er goed aan zou doen om de energietransitie voor iedereen betaalbaar te maken.

12311»  van 125
Nieuws
Open zoekhulp